Bočnik iz pečice

V objavi o zajčku sem že zapisala kako sem navdušena nad litoželeznimi posodami. In danes z vami delim še en recept, ki je zelo enostaven in kot naročen za ta letni čas. Najboljše od vsega je, da vam ni treba stati zraven štedilnika in nenehno mešati. V tem času si lahko pogledate kakšen dober film, uredite nohte ali se posvetite vašemu možu/fantu. 🙂

Vse kar je potrebno, da vam tale jed uspe, je dober kos mesa ter litoželezna ponev in pečica.

No, pa se lotimo priprave. Aja, tole jed lahko pripravite tudi dan prej, okus drug dan je meni 100% boljši, saj se sestavine ljubijo čez noč in dobro prepojijo. 🙂

SESTAVINE:

1kg bočnika

sol

poper

malce olivnega olja

2 srednji čebuli

3 srednje velike korenčke

gomolj peteršilja (ni obvezno)

2 stebla zelene

vejica svežega rožmarina

2 lovorova lista

peteršilj (svež ali posušen)

600ml rdečega vino (refošk, teran)

400ml jušne osnove

Pečico segrejemo na 160 stopinj.

Meso najprej pod tekočo vodo operemo ter osušimo s papirnatimi brisačkami. Nato ga razrežemo na koščke, ni potrebno skrbeti, da morajo biti iste velikosti.

Čebulo olupimo ter sesekljamo. Korenček operemo ter narežemo na kolobarje. Česen olupimo ter narežemo na manjše koščke. Koren peteršilja operemo, olupimo ter narežemo na manjše poljubne kose. Stebli zelene prav tako narežemo na poljubne kose.

V ponev vlijemo olivno olje ter dodamo čebulo in česen. Vse skupaj malce prepražimo ter dodamo ostalo zelenjavo. Dobro premešamo ter pražimo dobrih 10 minut.

Po desetih minutah zelenjavo pestavimo v litoželezno ponev.

Meso popečemo iz vseh strani, predno ga prestavimo v litoželezno ponev k zelenjavi. Tu je potrebno paziti, da v kolikor pečemo v manjši ponvi ne dodamo vsega mesa naenkrat. Namreč ne sme se zgoditi, da meso začne izpuščati vodo, saj to pomeni, da se ne peče, ampak duši.

V litoželezno ponev na koncu vlijemo vino ter dodamo toliko jušne osnove, da je meso pokrito. Zadnji korak je dodajanje začimb (lovor, rožmarin, peteršilj). Premešamo, pokrijemo in damo v pečico za dobre tri ure.

Po treh urah vzamemo ponev iz pečice ter pogledamo kaj se dogaja? Tole je moj najljubši trenutek, saj so se sestavine že tako lepo povezale, vonj je omamen.

Kot dober kuhar je potrebno ob tej priložnosti poskusiti, preveriti ali naši jedi manjka sol oziroma poper.

Nato meso damo še za dodatno uro v pečico. Meso je sicer že okusno po treh urah, ampak moje mnenje je, da je bila tale četrta ura ključna, saj se je meso še dodatno zmehčalo in začelo dobesedno razpadati.

Na koncu omake nisem zgostila z ničemer, saj mi je bila gostota super. Da se izognete moki (nočem uničiti takšnega izdelka) lahko dodate smetano za kuhanje ali kislo smetano, s tem boste dobili malce bolj kremasto omako.

Zraven lahko postrežete testenine, pire krompir ali samo dober kos kruha.

Dober tek, Klavdija

 

sladke-petke.si