Bombetke s sirom

Ni ga čez doma pečen kruh. Tokrat so nastale mehke in sočne bombetke s sirom. Ker se bliža sezona piknikov, so te bombetke kot nalašč za okusen sendvič ali zraven mastnih žar dobrot. 🙂

Po vrhu sem posula mešanico naribanega edamca in parmezana ter dodala ščepec mešanice italijanskih začimb. V kolikor jih nimate, jih nadomestite s posušeno baziliko in origanom. Lahko jih tudi izpustite in bombetke posujete le z naribanim edancem. Po želji. 😍

Na blogu najdete recepte za pripravo domačega kruha, definitivno priporočam Hlebec s semeni ali Burger bombetke.

Sestavine za testo:

  • 500g moke
  • 1,5 žličke soli
  • 250ml mleka
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 paket suhega kvasa
  • 1 jajce
  • 60g masla sobne temperature

Priprava testa:

V posodo od mešalnika stresemo moko in sol. V segreto mleko dodamo sladkor in kvas. Premešamo in pustimo stati deset minut. V posodo s suhimi sestavinami, vlijemo kvasni nastavek. Z električnim mešalnikom začnemo z mešanjem na nizki hitrosti, dokler se sestavine ne združijo (to traja cca. 2-3 minute).

V posodo dodamo razžvrkljano jajce in mešano dokler se ne spoji s testom. Šele nato dodamo maslo sobne temperature. Ko so vse sestavine v posodi, gnetemo še pet minut, da bo testo mehko, gladko in rahlo lepljivo.

Testo pokrijemo s plastično folijo in ga pustimo od 1 do 2h, da se vsebina testa podvojiti. Čas vzhajanja je odvisen od temperature prostorov.

Ko se bo testo dvignilo ga prestavimo na rahlo pomokano površino. Testo razdelimo na 8 enakih delov in iz vsakega dela oblikujemo gladko kroglico. Pekač oboložimo s peki paprijem, nanj polagamo kroglice, tako da bo med njimi čim več prostora. Pokrijemo in pustimo vzhajati 45 minut.

Sestavine za premaz:

  • 1 jajce
  • 1 žlica vode
  • pest naribanega edamca in parmezana
  • ščepec mešanice italijanskih začimb

Jajca in vodo razžvrkljamo in z mešanico premažemo bombetke. Potresemo z mešanico sirov in začimb. Pečico segrejemo na 180°C in bombetke pečemo dvajset minut, da dobijo zlato rjavo barvo. Pečene zložimo na rešetko in počakamo, da se ohladijo. 🙂

sladke-petke.si