Borovničev pečen cheesecake

Počasi vstopamo v čas, ko nam bodo ustrezale lahke in osvežilne sladice, zato je to idealna priložnost, da z vami delim recept za nov cheesecake, tokrat v kombinaciji borovnic in maskarpone sira ter kisle smetane.

V kolikor niste ljubitelji borovnic pa na moji spletni strani pod sladice najdete veliko receptov za različne cheesecake.

Sestavine za borovničev preliv:

  • 150g borovnic
  • 50g sladkorja
  • sok polovice limone

Priprava preliva:

Najprej se lotimo priprave borovničevega preliva. Vse sestavine stresemo v ponev in jo pristavimo na štedilnik. Na zmerni temperaturi segrejemo zmes in nato dušimo dobrih 5 minut, dokler borovnice ne začnejo razpadati. Nato jih s paličnim mešalnikom pretlačimo in spustimo čez cedilo. Tako bo naš preliv gladek in brez lupin.
Damo na stran, saj je potrebno da se preliv pred uporabo popolnoma ohladi.

Sestavine za piškotno podlago:

  • 200g piškotov
  • 80g masla
  • 50g kokosa

Priprava piškotne podlage:

Maslo raztopimo in počakamo, da se nekoliko ohladi. Medtem piškote zdrobimo. Ko se bodo piškoti spremenili v drobtine, jim primešamo maslo in kokos. Pekač premera 24×24 premažemo z maslom in obložimo s peki papirjem. Po dnu pekača enakomerno porazdelimo zdrobljene piškote. Pekač shranimo v hladilnik za najmanj pol ure. V tem času se lotimo priprave nadeva.

Sestavine za nadev:

  • 500g maskarpone sira
  • 200g kisle smetane
  • 100g sladkorja v prahu
  • 30g moke
  • limonin sok
  • 3 jajca

Priprava nadeva:

Maskarpone, kislo smetano in sladkor damo v skledo ter zmešamo, da se sestavine spojijo. Nato dodamo moko in limonin sok ter vse dobro premešamo. V kremno maso dodajamo jajca, eno po eno.

Pečico segrejemo na 160°C. Iz hladilnika vzamemo pekač in zmes prelijemo preko piškotnega dna. Z lopatico razporedimo in pogladimo kremo. Z žlico brez nekakšnega reda, razporedimo po kremi borovničevo maso. Spiralni vzorec naredimo s pomočjo lesene palčke oz. zobotrebca.

Pekač položimo v segreto pečico in pečemo dobro uro. Ko je pečen, pečico ugasnemo in rezine pustimo v pečici pri priprtih vratih dobrih 15 minut. Vzamemo iz pečice in počakamo, da se v celoti ohladi. Ohlajenega shranimo čez noč v hladilnik.

Cheesecake narežemo na kocke.

sladke-petke.si