Pečen bučni cheesecake

Že par let sem se spogledovala s pripravo sladic iz buč. Nekoliko me je odvrnilo dejstvo, da je pred pripravo potrebno narediti bučni pire (na trgovinskih policah ga še nisem zasledila), za kar porabimo kar nekaj časa in kaj če nam na koncu sladica ne bo niti okusna.😂 Ko smo se v službi dogovorili za jesenski ‘brunch’, je to bila idealna priložnost za test sladice iz buče na širši publiki. In kot prve sladice sem se lotila pečenega bučnega cheesecaka.

Pečen bučni cheesecake je sestavljen iz hrustljave piškotne podlage in kreme iz maskarpone sira, kisle smetane ter bučnega pireja. Za pripravo bučnega pireja, uporabimo masleno, muškatno ali Hokaido bučo. Sama sem uporabila muškatno bučo.

Za več dnevnih vsebin in idej spremljajte moj INSTAGRAM profil.

Prvi korak naj bo priprava bučnega pireja. Bučo olupimo in izdolbemo semena. Narežemo jo na koščke in položimo na pekač obložen s peki papirjem. Pečemo na 180°C nekje pol ure, da se buča zmehča. Bučo lahko tudi skuhamo, vendar bo potrebno pri kuhani buči pire ožeti, saj bo drugače pretirano voden. Ko je buča pečena, jo še vročo s paličnim mešalnikom, spasiramo. Damo na stran, da se ohladi. Če kaj pireja ostane, ga lahko postrežete tudi zraven mesa ali ga shranite v zamrzovalnik.

Sestavine za piškotno dno:

  • 200g piškotov
  • 80g masla

Priprava:

Pečico segrejemo na 180°C. Maslo stopimo, piškote zdrobimo. Ko se piškoti spremenijo v drobtine, jim primešamo maslo. Tortni model premera 22cm obložimo s peki papirjem. Po dnu pekača enakomerno porazdelimo zdrobljene piškote. Pekač postavimo v segreto pečico za deset minut. Po desetih minutah ga vzamemo iz pečice in postavimo na rešetko.

Sestavine za kremo:

  • 500g maskarpone sira
  • 2x180g kisle smetane
  • 80-100g sladkorja v prahu (odvisno od sladkosti buče)
  • 1 vanilijev sladkor
  • 3 jajca
  • 1 žlica moke
  • 250g bučnega pireja

Priprava:

Maskarpone, kislo smetano, vanilijev in sladkor v prahu zmešamo z električnim mešalnikom. Nato dodajamo jajca, eno po eno. Primešamo še žlico moke. Ko se sestavine spojijo, dodamo še bučni pire.

Pečico segrejemo na 160°C. Zmes prelijemo preko piškotnega dna in jo s pomočjo lopatice enakomerno razporedimo in pogladimo. Pekač položimo v segreto pečico in pečemo 50-60 minut.

Ko je pečen, pečico ugasnemo in pustimo v pečici pri priprtih vratcih dobrih 30 minut. Vzamemo ga iz pečice in počakamo, da se v celoti ohladi. Ohlajenega shranimo čez noč v hladilnik.

Cheesecake pazljivo odstranimo iz modela in ga prestavimo na servirni krožnik. Pred postrežbo okrasimo s stepeno sladko smetano.

sladke-petke.si