Buhteljčki brez polnila

Sočni, mehki in dišeči buhteljni brez polnila. Po želji jih napolnite ali z marmelado ali kakšnim čokoladnim namazom. Sama obožujem takšne brez polnila, saj jih tako enostavno lahko prerežem in namažem z maslom. Odlični ob jutranji kavi.

Sestavine:

  • 225ml mleka
  • 50g masla
  • 2 paketka suhega kvasa (po 7g)
  • 450g moke
  • 50g sladkorja
  • ščepec soli
  • 2 jajci
  • za premaz: mleko in maslo

 

Mleko in maslo damo v ponev in pristavimo na štedilnik ter segrejemo. Odstavimo in v posodo vsujemo suhi kvas. Dobro premešamo in pustimo stati pet minut.

Z električnim mešalnikom na nizki hitrosti zmešamo moko, sladkor in sol. Eno za drugim dodamo jajci sobne temperature. Postopoma v posodo vlijemo mlečno mešanico. Mešamo dokler ne nastane zelo lepljivo testo. Nato povečamo hitrost mešalnika in mešamo še dobrih pet minut. Testo prestavimo na rahlo pomokano površino in gnetemo pet minut. Po potrebi dodamo še malo moke, da nastane gladko in mehko testo. Testo damo v skledo, ki smo jo premazali z maslom in pokrijemo s plastično folijo. Pustimo, da vzhaja toliko časa, da se podvoji (pri meni je to trajalo dobro uro).

Ko se testo podvoji, ga prestavimo na rahlo pomokano površino in ga pregnetemo. Iz testa oblikujemo osem kroglic. Polagamo jih v namaščen tortni pekač premera 23cm. Pekač pokrijemo s plastično folijo in počakamo, da se testo ponovno podvoji.

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Buhteljne premažemo z mlekom, nato pa jih damo v pečico za 20-25 minut, da dobijo zlato barvo. Takoj, ko jih vzamemo iz pečice jih premažemo s stopljenim maslom. Prvih deset minut jih pustimo v pekaču, nato jih prestavimo na rešetko, da se nekoliko ohladijo. Pred postrežbo jih posujemo s sladkorjem v prahu.

sladke-petke.si