Chilli con carne

V tem letnem času lahko pozabimo na lahka kosila s svežimi sestavinami, saj večino sadja in zelenjave, katere najdemo v trgovini je umetno vzgojena in brez okusa. Še najbolj tole opazim pri paradižniku in papriki, saj se mi zdi kot da prežvekujem plastiko.

Zaradi mraza se najbolj prileže kakšna jed na žlico ko so mineštre, čorbe, katere kuhamo par ur, da vse razpade in nastanejo čudoviti okusi. 🙂

Prvič sem pripravljala chilli con carne in sem na končni izdelek kar ponosna, saj je bil nadvse okusen s pravo mero pekočnosti. Zadnje čase sem postala kar ljubiteljica čilijev. Okusi se očitno z leti res spremenijo.

Sestavine:

  • 800 g mletega mesa
  • 2 večji čebuli
  • 2 stebli zelene
  • 2 stroka česna
  • 800 g pasiranega paradižnika
  • ščepec kumine
  • ščepec cimeta
  • lovorov list
  • 100-200 g prekajenih svinjskih reber
  • trije rdeči sveži čiliji
  • sol, poper, olivno olje
  • kisla smetana

Najprej na drobno nasekljamo čebulo, česen, sveži čili ter zeleno. Pomembno je, da je zelenjava na drobno nasekljana. Na štedilnik dodamo večjo kozico v katero vlijemo nekaj žlic olivnega olja ter dodamo čebulo, česen, čili ter zeleno. Potem dodamo začimbe: čilijeve kosmiče, cimet, kumino, dober ščepec soli in poper. Vse skupaj pražimo dobrih deset minut, da se zelenjava zmehča ter sestavine dobro povežejo. Tukaj nikakor ne pozabite na mešanje.

Po desetih minutah dodamo meso ter pasiran paradižnik. Posodo v kateri je bil paradižnik napolnimo z vodo in vodo prilijemo v kozico. Dodamo še lovorov list.

Pustimo, da chilli con carne zavre ter potem zmanjšamo temperaturo ter kuhamo dobro uro. Vsake toliko premešamo, da se nam chilli ne prime na dno.

Po eni uri dodamo v kozico še prekajena svinjska rebra, katera lahko izpustite v kolikor želite pripraviti klasičen chilli con carne. Chilli kuhamo dobro uro, potem vzamemo rebra iz chillija ter iz njih odstanimo kosti. Meso sem narezala na poljubne koščke ter jih vrnila v chilli con carne.

Svež čili lahko izpustite, v kolikor niste ljubitelji pekočega. Jaz sem tokrat naredila malce bolj pekoče, tako kot se za chilli con carne spodobi.  Pri pripravi nikakor ne pozabite na tiste, kateri bodo chilli jedli, še posebno če niso ljubitelji pekočega.

Preostanek chilli con carne sem shranila v hladilnik tako, da je bilo za kosilo poskrbljeno še naslednja dva dni. Vedno se čudim okusu jedi čez dan ali dva, vse je bolj okusno, se pozna, da se okusi pošteno prepojijo.

Da ne pozabim, chilliju lahko na začetku dodate tudi fižol, jaz sem ga namerno izpustila, saj sem želela pripraviti bolj low carb chilli con carne.

 

15942827_10209371646181646_1812239590_o

15943451_10209371646661658_816318644_o

15966739_10209371646621657_632311044_o

15934228_10209371646821662_101114501_o

sladke-petke.si

Število Komentarjev: 0

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja