Chilli con carne

Chilli con carne v prevodu pomeni čili z mesom. Poznana je kot pekoča enolončnica, ki vsebuje sveže čilije, meso, paradižnike in fižol. V čili po želji lahko dodamo koruzo, grah, prekajeno meso ali klobaso. Sama se pri pripravi čilija držim, da je pekoč in ima veliko mletega mesa ter čim bolj kvalitetne paradižnike v konzervi.

Na temo čilija najdete na blogu tudi Mineštra chilli con carne.

Sestavine:

  • olivno olje
  • 2 večji čebuli
  • 2 stebli zelene
  • 2 korenčka
  • 2 koničasti rdeči papriki
  • 2 stroka česna
  • začimbe: sol, poper, kumina, cimet, lovorov list
  • 800-1000g
  • 800g pasiranega paradižnika
  • 1 žlica paradižnikovega koncentrata
  • lovorov list
  • konzerva rdečega fižola

Na drobno nasekljamo čebulo, česen, sveže čilije, zeleno, korenček in papriko. Na štedilnik dodamo večjo kozico, vanjo vlijemo nekaj žlic olivnega olja ter prepražimo čebulo, da se razpusti in postekleni. Nato dodamo česen, čili, zeleno, papriko in korenček. Začinimo (sol, poper, kumina, cimet) in vse skupaj pražimo dobrih deset minut, da se zelenjava zmehča ter sestavine dobro povežejo. Občasno premešamo.

Dodamo meso in pražimo pet minut, da meso spremeni barvo. V posodo vlijemo pasiran paradižnik (lahko uporabimo tudi 400g paradižnikov in isto količino jušne osnove), dodamo paradižnikov koncentrat in lovorov list. Počakamo, da čili zavre, zmanjšamo temperaturo in kuhamo dobri dve uri. Vsake toliko premešamo. Fižol odcedimo in ga zadnjih petnajst minut kuhanja dodamo v kozico.

Svež čili lahko izpustite, v kolikor niste ljubitelji pekočega. Pri pripravi nikakor ne pozabite na tiste, kateri bodo jedli, še posebno če niso ljubitelji pekočega.

Čili je tudi zelo hvaležna jed, saj ga shranimo v hladilnik tako, da bo za kosilo poskrbljeno še naslednja dva dni. Lahko ga prav tako zamrznemo, za trenutke, ko ne bo časa za kuhanje.

Postrežemo ga s kislo smetano, kosom kruha ali palačinkami z mlado čebulo. Recept bo kmalu. 🙂

sladke-petke.si