Čokoladna pita z banano

Idejo za pripravo čokoladne pite sem dobila pred časom na meniju ene izmed ljubljanskih restavracij. Čokoladna pita z masleno in krhko podlago, čokoladnim moussom iz dveh sestavin in svežo banano.

Mousse je pripravljen iz stopljene čokolade in sladke smetane, uporabljam ga za kreme tort, sladice v kozarčku in sedaj tudi kot nadev za pito. Za mousse uporabimo temno čokolado ali mlečno. V tokratnem receptu je bila uporabljena mlečna čokolada Leone. Med krhkim testom in kremo se skriva sveža plast banan.

Na blogu najdete tudi recept za čokoladno pito z ganašem in malinami (RECEPT).

Za več dnevnih vsebin in idej spremljajte moj INSTAGRAM profil.

Sestavine za testo:

  • 200g moke
  • 20g kakava
  • 5og sladkorja
  • ščepec soli
  • 150g masla
  • 1 jajce

Priprava:

Krhko testo najhitreje pripravimo v multipraktiku. V posodo multipraktika stresemo moko, sladkor, sol, na koščke narezano hladno maslo, kakav in razžvrkljano jajce. Zmeljemo le toliko, da dobimo grobo, kaši podobno strukturo. Testo stresemo v posodo in ga dokončno zgnetemo v enotno in gladko testo.

Testo oblikujemo v krog in ga zavijemo v prozorno folijo ter damo v hladilnik, da se ohladi.

Ohlajeno testo med dvema peki papirjema razvaljamo v krog premera našega pekača, na približno 3mm debelo. Sama sem uporabljala pekač za pito s snemljivim dnom premera 24 cm. Z razvaljanim testom obložimo pekač, testo narahlo pritisnemo ob dno in rob modela. V kolikor sem vam kje strga, ga enostavno zakrpamo. Robove obrežemo.

Testo pred peko ponovno damo v hladilnik. Preden gre v pečico mora biti res dobro ohlajeno. V kolikor smo v časovni stiski, ga damo v zamrzovalnik za dvajset minut in bo pripravljeno na peko.

Medtem ko se testo hladi, pečico segrejemo na 180°C. Pred peko ga prekrijemo s peki papirjem ter nanj stresemo fižolčke za peko. Testo pečemo 20 minut, nato fižolčke odstranimo in pečemo še naslednjih 10 minut. Pečeno testo položimo na rešetko in ga ohladimo. 

Sestavine za čokoladni mousse:

  • 250g sladke smetane
  • 160g mlečne čokolade (uporabimo lahko tudi temno čokolado)
  • 2 banani

Čokolado stopimo nad vodno kopeljo. Sladko smetano vlijemo v posodo električnega mešalnika in jo stepamo. Preden smetana postane čvrsta v posodo vlijemo stopljeno čokolado in zmiksamo do čvrstega. 

Po ohlajenem testu, ki ga po želji odstranimo iz pekača za pito razporedimo na kolobarje narezani banani in preko razporedimo mousse. Pito shranimo v hladilnik za par ur.

Pito okrasimo s čokoladnim moussem, za katerega potrebujemo 100g sladke smetane in 60g stopljene čokolade. Pripravimo ga po zgoraj navedeni metodi, napolnimo dresirno vrečko in jo za približno pol ure postavimo v hladilnik. Nabrizgamo na pito in postrežemo.

sladke-petke.si