Čokoladne potičke

Pred časom sem s strani Lucky Luka Choco prejela paket z odličnimi namazi, ki so sestavljeni iz prvovrstne čokolade in oreščkov. Za vse, ki namazov ne poznate, gre za 100% naravne in z oreščki obogatene namaze. Meni je predvsem vseč, da imajo namazi res okus po čokoladi in oreščkih ter ne vsebujejo nobenih dodatnih sladkorjev. Prav tako namazi ne vsebujejo glutena.

Več o Lucky Luka Choco in izdelkih najdete na spletni strani (klik). Približuje se čas obdarovanj, zato sem prepričana, da boste dobili kakšno idejo za darilo za čokoladne ljubitelje.

Vem, da večina najraje namaz namaže na kruh ali palačinke, sama iz njih z veseljem pripravim tortice, pite ali kakšno kvašeno pecivo. Tokrat sem iz lešnikovega namaza s temno čokolado pripravila kvašene čokoladne potičke.

Za več dnevnih vsebin in idej spremljajte moj INSTAGRAM profil

Sestavine za testo:

  • 400g namenske moke za pecivo
  • ščepec soli
  • paket suhega kvasa (7g)
  • 200ml mleka
  • 50g sladkorja (lahko nadomestimo z medom)
  • 50g masla
  • 1 jajce
  • za nadev in posip: lešnikov namaz s temno čokolado in nasekljani lešniki

Postopek priprave:

Mleko segrejemo in mu dodamo sladkor ter kvas. Premešamo in počakamo par minut, da kvas naraste.

Z električnim mešalnikom z nastavkom za gnetenje testa, pri nizki hitrosti zmešamo moko in sol. Dodamo razžvrkljano jajce. Pomembno je, da so vse sestavine sobne temperature. Postopoma v posodo vlijemo mešanico kvasa in mleka. Nadaljujemo z mešanjem pri nizki hitrosti, toliko da se sestavine povežejo v enotno zmes. Naslednji korak je umešanje masla, katerega dodajamo košček po košček. Ko v posodo dodamo zadnji košček masla, povečamo hitrost in gnetemo 10 minut. 

Testo prestavimo v namaščeno skledo in prekrijemo s plastično folijo, da počiva in vzhaja. Količina testa se mora podvojiti. Čas vzhajanja je odvisen od temperature prostora.

Ko je testo dovolj vzhajalo se lotimo valjanja. Vzhajano testo prestavimo na pomokano površino in ga razvaljamo v pravokotno obliko. Testo premažemo z namazom in čez posujemo nasekljane lešnike (opcijsko).

Testo zvijemo v rulado in jo narežemo na manjše kose (dolge približno 3-4cm). Seveda velikost potičk prilagodite vašim željam.

Potičke polagamo na pekač obložen s peki papirjem. Ko končamo jih pokrijemo s kuhinjsko krpo, da ponovno vzhajajo. V kolikor se vam mudi in nimate časa za ponovno vzhajanje jih lahko spečete tudi takoj.

Vzhajane potičke 2x premažemo z razžvrkljanim jajcem in potrosimo z lešniki. Položimo jih v segreto pečicio na 200°C in pečemo od petnajst do dvajset minut. Pečene pokrijemo in počakamo, da se nekoliko ohladijo. Postrežemo ob kavi ali čaju.

sladke-petke.si