Čokoladno bananina torta

Moja prva sladka objava v letu 2019. Plana kakšne sladke objave bom letos delila z vami še ni. Obljubim pa da bodo slastne, sladke in preproste kot so bile v letu 2018. #happydays

Čokoladno bananina torta je nastala popolnoma spontano, testirala sem čokoladni biskvit. Ne maram suhih čokoladnih biskvitov, ki lahko še tako popolno torto uničijo. Tale mi je zelo všeč, torta bi bila osvežilna in sočna četudi biskvita ne bi dodatno namočila. Nekam sem hotela vtakniti rum in je bila edina možnost, da z njim navlažim biskvit. 😀

Sestavine za biskvit:

  • 3 jajca (sobne temperature)
  • 100g sladkorja
  • žlička vanilijevega ekstrakta/esence
  • 30g masla
  • 40g mleka
  • 80g moke
  • 1/2 žličke pecilnega praška
  • 15g kakava

 

Maslo stopimo na srednji temperaturi. Vanj vlijemo mleko in premešamo, da se sestavini spojita. Pazite, da maslo ne bo prevroče. Jajca skupaj s sladkorjem stepemo. Dobrih deset minut, da se masa podvoji. Nato jajčni zmesi primešamo presejano moko, pecilni prašek in kakav. Ko je moka dobro spojena z jajčno maso, odvzamemo dobro žlico in jo dodamo maslu in mleku. Premešamo in mlečno mešanico prelijemo jajčni zmesi. Vse skupaj premešamo in vlijemo v pekač.

Pečico segrejemo na 170 stopinj. Namastimo in obložimo s peki papirjem pekač premera 20cm. Biskvit pečemo 25 minut. Deset minut ga pustimo v pekaču. Nato ga prenesemo na rešetko, da se ohladi. Šele ohlajenega prerežemo po sredini, dobimo dva biskvita. Vem, da se vas veliko boji rezanja torte, ampak kmalu bo na mojem YouTube kanalu video, kako se lotili rezanja torte. Če jaz zmorem, boste tudi vi. Še vedno pa za to opravilo lahko poprosite vaše može. Moj je ves ponosen, ko mi kaj pomaga v kuhinji, da o tem razlaga in opominja še nekaj dni. 😃

Sestavine za kremo:

  • 400g sladke smetane
  • 200g temne čokolade
  • 2-3 banane

Krema je preprosta, brez želatine in dodatnega rafiniranega sladkorja. Sladko smetano stepemo do čvrstega. Čokolado stopimo nad vodno kopeljo. Preden vmešamo stepeno sladko smetano, počakamo da bo čokolada ohlajena na sobno temperaturo. Z lopatico mešamo, dokler se smetana in čokolada ne spojita.

Lotimo se sestavljanja torte. Banane olupimo in narežemo na kose velike 3-4cm. Na tortni podstavek položimo prvi biskvit. Ovijemo ga v acetatno folijo in obdamo s tortnim obročem. Navlažimo ga z mešanico mleka in ruma. V brizgalno vrečko damo čokoladno kremo in jo nabrizgamo ob rob torte. Po sredini biskvita pokončno položimo narezane banane in med njih v prazne prostore nabrizgamo čokoladno kremo. Banane v celoti prekrijemo s  preostankom čokoladne kreme in poravnamo vrh. Na kremo položimo drug biskvit.

Torto shranimo v hladilnik za par ur. Odstranimo obod in acetatno folijo ter vrh torta potrosimo s kakavom. Po želji okrasite s sladko smetano.

sladke-petke.si