Čokoladno jagodna torta

Moja mama praznuje v februarju 60. let in ker bi ji kot dobra hčerka rada spekla res odlično tortico (po izgledu ter okusu), je čas da začnem z vajo.

Pred pričetkom testiranja sem si naredila plan. Prvi korak je, da v moj zvezek IDEJ zapišem glavno sestavino za torto. Tokrat sta glavno mesto zasedla čokolada ter jagode.

Naslednji korak je načrtovanje sestave celotne torte. Pri peki tort še definitivno nisem tam, kjer bi želela, zato ne uporabljam posebnih in zahtevnih tehnik ter sestavin, katere predhodno nisem preizkusila. Uporabim sestavine, ki jih lahko kupimo v vsaki trgovini. Namreč vem, da potem obstaja možnost, da bo torto po mojem receptu spekel še kdo.

Zadnji korak je okrasitev torte. Zame najzahtevnejši korak, pomagam si s predlogi, ki jih najdem na Pinterestu oz. drugih internetnih straneh. Sledim preprosti okrasitvi, nakičenih tort ne maram, prav tako ne oblečenih v fondant.

Prva torta pečena prešnji teden je bila okusna, ampak ni bila točno to kar sem želela. Biskvit je bil malce pretrd, jagodnega želeja je bilo za odtenek premalo. Ne glede na “napake”, je bila torta sveža in ne pretirano sladka, kot sem želela.

Moji preizkuševalci so bili zadovoljni, pri iskanju pomanjkljivosti torte smo bili na isti strani. 🙂

Ta vikend sem torto spekla ponovno in odpravila kar me/nas je motilo prejšnjič. Velik LIKE. 🙂

Biskvit:

150g temne čokolade

125g masla

3 jajca

100g sladkorja

1,5 žlice moke

Pečico segrejemo na 180 stopinj.

Nad vodno kopeljo stopimo čokolado ter maslo. Beljake stepemo v sneg. Rumenjake penasto stepemo s sladkorjem.
Ko se čokoladna zmes malce ohladi najprej umešamo rumenjake ter potem sneg. Na koncu čokoladni zmesi primešamo še moko.
Maso vlijemo v namaščen tortni pekač premera 24cm ter pečemo 15 minut.

Ko je biskvit pečen ga vzamemo iz pečice ter ohladimo.

Jagodni žele:

400ml zamrznjenih jagod

vrečka želatine (6 lističev)

2-3 žlice sladkorja v prahu

Zamrznjene jagode (žal v tem času svežih v naših trgovinah ni možno dobiti ali so slabe kvalitete) damo v kozico ter jo pristavimo na štedilnik na zmerno temperaturo. Jagodam dodamo 2-3 žlice sladkorja v prahu. Kuhamo tako dolgo, da se jagode razpustijo.

Želatino pripravimo v skladu z navodili na vrečki. Lističe želatine namakamo v mrzli vodi dobrih deset minut. Nato jih ožamemo ter v kozici razpustimo. Podite pozorni, da je temperatura res nizka, saj ne sme priti do kuhanja.

Jagode zlijemo v mešalnik ter jih rahlo zmeljemo. Nastane jagodni pire (cca. 300 ml), katerega lahko v kolikor želite gladko strukturo spustite skozi cedilo.

Jagodam primešamo stopljeno želatino ter zmes prelijemo v tortni model premera 12 cm, katerega sem obložila s prozorno folijo.

Vse skupaj damo v hladilnik za dobre tri ure.

Jagodna krema:

150g grškega jogurta z jagodami

500g maskarpone

2 žlici sladkorja v prahu

3 liste želatine

V posodo dodamo grški jogurt (z okusm jagode sem kupila v Lidlu – njami), maskarpone ter dve žlici sladkorja v prahu. Lahko dodate tudi več sladkorja, če bi želeli, da je vaša torta bolj sladka. Meni sta dve žlici več kot dovolj.

Lističe želatine pripravimo na enak način kot pri jagodnem želeju – najprej namočimo ter potem razpustimo v kozici na štedilniku.

Kremo preden jo uporabimo damo za kakšno uro v hladilnik.

Krema iz smetane:

4oog sladke smetane

žlica sladkorja v prahu (opcijsko)

vanilijeva esenca

V posodo zlijemo sladko smetano, dodamo malce vanilijeve esence ter žlico sladkorja. Stepamo tako dolgo, da smetana dobi čvrsto strukturo. Sladkor dodam, ker smetana z njim dobi trdnejšo in bolj sijočo strukturo.

Smetano sem izbrala, saj torti doda tisto svežino, ki jo potrebuje.

Smetana je zadnja plast torte, sledi samo še okrasitev.

Za okrasitev:

kakav

sladkor v prahu

Sestavljanje torte:

Na tortni podstavek položimo čokoladni biskvit. Jaz ga ekstra nisem namočila, namreč želela sem, da biskvit ohrani browni strukturo. V kolikor se odločite in ga namočite, priporočam jagodni sok ali jagodno marmelado, kateri primešajte malce vode.

Biskvit ovijemo v acetatno folijo ter jo obdamo s tortnim obročem.

Jagodni žele nežno prestavimo na sredino čokoladnega biskvita. V kolikor ste upoštevali nasvete in želatino pravilno pripravili bo vaš žele čudovite strukture, točno dovolj trd, da ga boste lahko brez skrbi položili na čokoladni biskvit. Ne pozabite odstraniti folije. 🙂

Preko jagodnega želeja prelijemo jagodno-jogurtovo kremo. Vrh kreme poravnamo s pomočjo lopatice.

Torto postavimo v hladilnik za par ur ali še bolje čez noč. Par ur pred samo postrežbo torte stepemo sladko smetano ter jo dodamo na jagodno kremo.

Vrh torte dobro poravnamo ter posipamo s kakavom v prahu. Prosim ne pretiravajte s kakavom. 🙂

Na koncu sem na torto izrisala še napis Happy Birthday. Tole sem naredila s pomočjo šablone, katero sem kupila v trgovini Tedi (najdete jih v vseh večjih mestih po Sloveniji).  Šablono položite na kakav ter po njej posujte sladkor v prahu. Šablono pazljivo odstranite in vaša torta v tem trenutku dobi tisto piko na i, ki jo vsaka rojstno-dnevna torta potrebuje.

Lep sladek pozdrav, KK

sladke-petke.si