Cvetačni zrezki

Na blogu najdete kar nekaj receptov s cvetačo, saj sama spadam med velike ljubitelje cvetače. Letos sem mamo prepričala, da smo kupili par sadik in jo vzgojili doma. Glave so bile res velike in kar nekaj sem je zvakumirala in shranila v zamrzovalnik za juhe in karije.

Na seznamu za pripravo sem že lep čas imela cvetačne zrezke, kateri so me navdušili in sem prepričana, da jih kmalu ponovno pripravim.  Zelo pomembno je, da jih dobro začinimo preko peko, nikar ne skoparite z začibami. 😀

Zraven sem iz ostankov pripravila pire in za piko na i dodala na hitro okisano rdečo čebulo. Odlično brezmesno kosilo.

Več receptov najdete na BLOGU (KLIK).

Sestavine za dve osebi:

  • dve manjši ali ena večja cvetačna glava
  • mešanica italijanski začimb (1001dar)
  • olivno olje
  • sol, poper
  • čilijevi kosmiči, muškatni orešček
  • mleko
  • rdeča čebula in vinski/jabolčni kis
  • mandljevi lističi

Priprava:

Pečico segrejemo na 200°C. Cvetači odstranimo zelene dele in tik ob steblu odrežemo zrezek. V primeru, da je glava cvetače majhna dobimo en zrezek, če je večja lahko naredimo dva zrezka. Nikakor pa zrezkov ne poskušamo odrezati pretanko, saj bodo razpadli.

V posodici zmešamo mešanico italijanskih začimb, sol, poper in dodamo olivno olje, da dobimo prelivu podobno konsistenco. S prelivom zrezka izdatno premažemo iz obeh strani. Položimo ju na pekač obložen s peki papirjem in pečemo 20 minut. Po poteku zrezka ponovno premažemo s prelivom in ju obrnemo. Pečemo 20 minut, potrebno je da se zrezki dobro zapečejo.

Iz ostankov cvetače pripravimo pire, in sicer lahko cvetačo skuhamo v osoljeni vodi ali jo spečemo kar zraven zrezkov. Ko je cvetača pečena/kuhana jo stresemo v blender, dodamo začimbe (sol, poper, mleti čili in muškatni orešček) in zalijemo z mlekom ali jušno osnovo. Na koncu lahko dodamo še košček masla.

Za okisano čebulo potrebujemo le rdečo čebulo in vinski ali jabolčni kis. Čebulo narežemo na kolobarje, jo prestavimo v posodico in dodamo 1 do 2 žlici kisa. Premešamo in pustimo stati najmanj 3o minut.

Na krožnik dodamo cvetačni pire, nanj položimo cvetačni zrezek in dodamo par kolobarjev okisane čebule. Po želji dodamo še peteršilj in pražene lističe mandljev.

sladke-petke.si