Domača pica

Domača pica je bila dolgo časa na moji TO-DO listi. Vedno se mi je zdelo škoda časa, ki bi ga namenila pripravi domače pice, saj je bila na koncu pica iz picerije vedno boljša. Mislim da se vsi strinjamo, da se je pica scena v naši mali deželici v zadnjih letih izrazito razvila in dobila kvalitetne in enako dobre pice kot v najboljših italijanskih picerijah. V kolikor ste med tistimi, ki niste našli do sedaj vaše najljubše, lahko rečem le, da slabo iščete oz. pokušate. 😂

Moja najljubša je definitivno iz Gostilne 5-6kg z mortadelo in mocarelo ter pistacijami. Nora kombinacija, testo se kar topi v ustih. Priporočam da ko se življenje vrne v normalne tire, se odpravite na izlet v Ljubljano in jih obiščete.

Korona mi je definitivno dala čas, da se lotim nekaterih zadev. Tako je bil čas, da pripravim tudi domačo pico. Glede na to, da mož vsak teden predlaga, da jo pečeva čez vikend, si vsekakor štejem v čast. V preteklosti mi je zaradi spodletelega poskusa dobesedno prepovedal pripravo pice doma.

Najboljše je, ker pico obloživa z najinimi najljubšimi nadevi. Polovica je navadno zelenjavna in polovica mesna. Testo za pico je priporočljivo pripraviti dan prej, da čez noč vzhaja v hladilniku. Tega pravila se vedno držim. V kolikor pečem pico v soboto za kosilo, jo pripravim v petek popoldan.

Druga stvar, ki je pomembna je kvalitetna moka. Pri peki uporabljam moko Manitoba od Mlinotesta, ki jo najdete v bolje založenih trgovinah (čeprav sem se ta teden namučila z iskanjem😂). V Ljubljani najdete tudi trgovino GOURMET, v kateri lahko preko spletne prodaje kupite kvalitetne moke, paradižnikove omake in ostalo.

Sestavine za testo:

  • 500g manitoba moke
  • 350ml mlačne vode
  • 1 žlička suhega kvasa
  • 8-10g soli

Priprava testa:

Pri pripravi testa upoštevam, da je vsaj 70% vode. Torej, če boste delati testo iz 1kg moke, naj bo vode 700ml in cel kvas (7g). Jaz pripravim testo iz 0,5kg moke, zato dodam 350ml mlačne vode.

V posodo vlijemo mlačno vodo, dodamo žlico moke in suhi kvas. Premešamo in pustimo stati pet minut. Moko stresemo v posodo električnega mešalnika in dodamo sol. Premešamo in počasi dolivamo kvasno mešanico. Ko se sestavine združijo, povečamo hitrost in gnetemo dokler testo ni gladko in prožno. Testo prestavimo v rahlo pomokano posodo in pokrijemo. Pustimo, da vzhaja dokler se količina testa ne podvoji.

Ko je testo vzhajano s pestjo iz njega iztisnemo zrak (ga udarimo in si predstavljamo, da je to obraz nekoga, ki nas je ta teden razjezil😂). Nato ga preložimo v naoljem pekač ali posodo, ki jo pokrijemo s plastično folijo in shranimo v hladilnik do naslednjega dne. Hladno vzhajanje da testu boljši okus in testo postane bolj sproščeno.

Iz omenjenega testa lahko pripravimo eno večjo pico ali 4 manjše. V kolikor boste delali manjše pice, testo razdelimo na 4-6 delov, iz njih naredimo kroglice, ki jih zložimo v pekač oz. pladenj, pokrijemo ter damo na vzhajanje v hladilnik.

Naslednji dan testo vzamemo iz hladilnik in se lotimo priprave.

Pečico segrejemo na maksimalno temperaturo. Pekač, v katerem pečemo pico obložimo s peki papirjem in potrosimo s polento/zdrobom. Testo prestavimo v pekač in ga z rokami raztegujemo do robov pekača. Nikoli testa za pico ne valjamo. V kolikor boste delali okrogle pice, raztegujte pico na peki papirju in potem skupaj z njim preložite na kamen ali pekač.

Ko je testo raztegnjeno, ga premažemo s paradižnikovo omako (malce premažemo tudi robove), posujemo z origanom in morsko soljo in nanj naložimo preostale sestavine (sir, gobice, papriko, čebulo). Najina pica je bila bogato obložena in točno takšna mi je najboljša. 😀

V kolikor boste na pico položili rukolo in pršut kot midva, to naredimo ko je pica pečena.

Postavimo v segreto pečico in pečemo med 10-15 minut. Pečeno pico prestavimo na servirno desko in jo narežemo na kose. Zraven postrežemo veliko skledo solate in kozarec piva ali vina.

 

sladke-petke.si