Domači hlebec s semeni

V tej korona krizi, je le redko gospodinjstvo, v katerem se nekdo izmed članov ni lotil peke kruha. Sama že lep čas nisem kupila kruha v trgovini oz. pekarni. Večino časa sem zvesta peki z drožmi, se pa zgodi, da tu pa tam posežem po suhem kvasu. Tokrat sem spekla okusno štruco s semeni, saj imam ta teden nenormalno željo po sendvičih in starem dobrem zajtrku, kruhu z maslom in marmelado.

Sestavine za kruh:

  • 350g bele moke
  • 150g polnozrnate moke
  • 60g ovsenih kosmičev
  • 300-320ml mlačne vode
  • 1 paket suhega kvasa
  • 1 žlica sladkorja (belega ali rjavega)
  • 1 žlička soli
  • 2 žlički chia semen
  • 2 žlički sončničnih semen
  • 5og masla

Postopek priprave testa:

V posodo vlijemo mlačno vodo, žlico sladkorja in kvas. Dobro premešamo in pustimo stati pet minut. V drugi posodi zmešamo navadno in polnozrnato moko, v multipraktiku na drobno zmlete ovsene kosmiče, da nastane moka, semena in sol. V kruhu uporabimo semena, ki jih skrivamo po predalih, od lanenih, sončničnih do chia semen.

Postopoma v posodo vlijemo mešanico kvasa in vode. Mešamo dokler se sestavine ne združijo. Testo prestavimo na rahlo pomokano površino in gnetemo pet minut, da bo testo gladko in mehko. Nato testo damo v skledo, ki smo jo premazali z maslom in pokrijemo s plastično folijo. Pustimo, da vzhaja toliko časa, da se količina testa podvoji (pri meni je to trajalo dobro uro).

Testo zvrnemo na pult in oblikujemo v hlebec ter položimo v namaščen pravokotni pekač. Ponovno pokrijemo s folijo in počakamo dobre pol ure, da testo počiva in vzhaja.

Pečico segrejemo na 200°C. Kruh pred peko premažemo z jajcem in potresemo z raznimi semeni in ovsenimi kosmiči. V segreti pečici pečemo 30-40 minut.

Po želji kruh takoj po peki premažemo s stopljenim maslom.

 

sladke-petke.si