Domači krofi

Prihajam iz okolice Ptuja, zato mi je Pust v krvi. In pust = krof. ❤️ Žal nimam družinskega recepta za krofe, zato sem zanj pokukala v kuharske knjige. Pri raziskovanju receptov sta mi vedno v največjo pomoč knjige sestre Nikoline in Vandeline. Njuni recepti za krofe so zelo raznoliki, od klasičnega do recepta s kislo smetano in sladko smetano. Sama sem kot osnovo vzela klasičen recept, le da sem nekoliko prilagodila količine in maslo zamenjala z oljem.

Pri pripravi krofov je potrebno upoštevati, da:

  1. bo testo dobro pregneteno
  2. bodo krofi dovolj vzhajani
  3. bo primerna temperatura olja.

V kolikor upoštevate zgoraj navedeno, vam je uspeh zagotovljen. Moji krofi so vzhajani samo enkrat, tako je tudi priprava veliko hitrejša in se boste lahko v najkrajšem možnem času že mastili. ❤️

Pri peki krofov sem uporabila namensko moko, ki je izdelana za peko krofov.

Sestavine:

  • 500g namenske moke za krofe (lahko tudi 1/2 ostre in 1/2 gladke moke)
  • 250 toplega mleka
  • 1 paket suhega kvasa (7g)
  • 50g sladkorja + 1 žlica sladkorja
  • 1 vanilin sladkor
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 3 rumenjake
  • 2 žlici ruma
  • 50g masla sobne temperature

Mleko segrejemo in mu dodamo žlico sladkorja ter paket suhega kvasa. Premešamo in počakamo pet minut, da se kvas aktivira. Vem, da večina suhi kvas le doda k moki, jaz sem se navadila delati na ta način. Medtem, ko se kvas aktivira si pripravimo vse ostale sestavine.

Rumenjake in sladkor (navadni + vanilin) spenimo. V maso dodamo še rum. V posodo električnega mešalnika dodamo moko in žličko pecilnega praška ter premešamo.

Vanjo vlijemo spenjena jajca in mešanico kvasa ter mleka. Začnemo z mešanjem na nizki hitrosti, toliko da se sestavine povežejo v enotno zmes. Nato v posodo postopoma dodajamo na koščke narezano maslo sobne temperature. Ko v posodo dodamo zadnji košček masla, povečamo hitrost in gnetemo 10-12 minut.  Testo je pripravljeno, ko je sijoče, mehko in gladko.

Stresemo ga na rahlo pomokano površino in iz njega oblikujemo kroglice težke med 60-70g. Sama sem delala bolj po občutku, na oko in jih nisem tehtala.

Kroglice polagamo na pomokan prt. Ko končamo jih pokrijemo, da vzhajajo.

Kot že večkrat omenjeno v mojih objavah, je vzhajanje odvisno od temperature prostora. V kolikor je prostor dovolj topel, bodo krofi vzhajali nekje med 45-60 minut.

Na štedilnik pristavimo kozico, v katero vlijemo približno liter olja (jaz pečem v voku, saj je v njem olje dovolj visoko). Primerna temperatura za peko krofov je 160-170°C.

Sama si pri segrevanju olja pomagam s cenenim termometrom iz Ikee. V kolikor nimate termometra predlagam, da naredite preizkus z leseno palčko/kuhalnico. V sredino olja potisnemo leseno palčko in v kolikor se okrog nje pojavijo mehurčki, je olje dovolj segreto.

V segreto olje polagamo krofe, z vzhajano stranjo navzdol in posodo pokrijemo za tri minute. Po treh minutah jih obrnemo in spečemo še na drugi strani. Pečene polagamo na papirnate brisačke. V kolikor jih boste napolnili z marmelado, je pametno to storiti, ko so še vroči.

Pa dober tek. ❤️

sladke-petke.si