Ekspresni golaž s svinjino

Se strinjam z vami, da ni čas, ko si želimo pojest nekaj na žlico, saj je že dovolj vroče brez da si za kosilo privoščimo še vročo juho. Recept za golaž sem zasledila pred časom v eni izmed mnogih kuharskih knjig, ki jih imam. Malce sem recept predelala po svoje, predvsem kuhala s sestavinami, ki jih imam rada. Najboljša prijateljica bo nad receptom vesela, saj je sama omenila, da velikokrat ne ve kako porabiti svinjino, ki jo dobi od domačih. Vsakemu se po zamrzovalniku valja kakšen kos svinjine, s katerim ne vemo kaj bi. In to je odličen recept kako jo uporabiti.

 

Golaž

Golaž

 

Sestavine:

  • velika čebula
  • 2 stroka česna
  • 600 g svinjskega mesa
  • pločevinka paradižnika (400 g)
  • tri paprike (rdečo, zeleno in rumeno)
  • kumina, sol, poper, mleta paprika, olivno olje
  • 250 ml goveje jušne osnove
  • kisla smetana in sveža bazilika

 

Čebulo olupimo ter jo sesekljamo. Česen zrežemo na tanke rezine. Paprike očistimo ter jim odstranimo semena in narežemo na poljubno dolge palčke. Svinjino zrežemo na 2-3 cm velike kocke ter jih otremo v papirnato brisačo . Svinjino začinimo s soljo in poprom.

 

Golaž

Golaž

 

V večji kozici segrejemo olje ter dobro popečemo meso. Potem ga vzamemo iz kozice in na maščobi, ki ostane popražimo čebulo ter česen. Dodamo papriko ter vse dušimo dobrih 5 minut. Potresemo z mleto papriko ter dušimo še kakšno dodatno minuto. V posodo nazaj stresemo meso ter prilijemo jušno osnovo, paradižnik ter kumino. Vse skupaj zavremo potem zmanjšamo temperaturo , posodo pokrijemo in kuhamo dobrih 50 minut. Zadnjih deset minut kuhamo golaž na napol odkritem loncu, da se omaka nekoliko zgosti. Ko je golaž kuham ga postrežemo s kislo smetano ter začinimo po potrebi še s soljo ter poprom.

 

DSCF4106

Golaž

 

Golažu sem dodala še svežo baziliko. Kaj lahko zraven postrežete? Kuhan riž, dobro zapečeno bageto s česnom ali klasiko med prilogami pečen krompir. Ker golaža nisma v celoti pojedla (sestavine ustrezajo za 4 osebe) sem ga shranila v hladilnik in ga pojedla čez dobre štiri dni, bil je še boljšega okusa kot prvi dan. Predlagam vsekakor v kolikor ste ljubitelji pekočega, da dodate kakšen svež čili.

 

Golaž

Golaž

sladke-petke.si

Število Komentarjev: 0

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja