Enčilade z mletim mesom

Enčilade, takosi, fajitas. Vse te mehiške dobrote obožujem in vsaj 1x na mesec skuham kakšno jed z mehiškim pridihom. Enčilada je koruzna tortilja, napolnjena z raznimi nadevi in slanim prelivom. Tokrat z vami delim recept za enčilade z mletim govejim mesom, ki so zaradi svežega rdečega čilija rahlo pekoče. V kolikor ne marate pekoče hrane oz. bodo enčilade jedli otroci, čiliju odstranimo semena ali čili enostavno izpustimo.

Na blogu najdete sledeče recepte z mehiškim pridihom:

PIŠČANČJE FAJITE

ZELENJAVNE TORTILJE

CHILLI CON CARNE

Sestavine za enčilade:

  • 500g mlete govedine
  • olivno olje
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 1 rdeč čili (nepekoč ali pekoč)
  • 1 steblo zelene
  • 1 korenček
  • 1 paradižnik
  • 1 rdeča paprika
  • 1 konzerva pelatov
  • sol, poper
  • 6-8 koruznih tortilj (uporabimo lahko tudi druge)
  • 1 kisla smetana
  • 150g naribanega sira

Priprava:

Zelenjavo očistimo in narežemo na manjše kose. V ponvi segrejemo olivno olje. Dodamo mleto govedino in na močnem ognju pražimo pet minut. Med praženjem s kuhalnico razbijemo mleto meso, da ne ostane v kepi in lepo porjavi. Dodamo čebulo, česen, čili, zeleno, korenček, paradižnik in rdečo papriko. Ponovno pražimo pet minut. V posodo dodamo paradižnikove pelate in zavremo, nato ogenj zmanjšamo na srednjo temperaturo in počasi pražimo 40 minut. Občasno premešamo. Na koncu začinimo s soljo in poprom. Po želji dodamo manjšo konzervo koruze ali fižola.

Pečico segrejte na 200°C. Pekač rahlo naoljimo.

Priprava tortilj:

Tortilje je priporočljivo pred nadevanjem nekoliko segreti v mikrovalni pečici, da se zmehčajo in se lažje zavijajo. Na posamezno tortiljo razdelimo nekaj žlic nadeva (cca. 3 žlice) in jo zavijemo. Previdno jih polagamo v pekač, eno ob drugo. Pred peko jih premažemo s kislo smetano in posujemo z naribanim sirom.

Pred postrežbo polijemo s čilijevo omako in majhne koščke narezanimi vloženimi jalapenoti. Zraven se prileže zelena ali zeljna solata. Pa seveda tudi kakšno pivo.

sladke-petke.si