Enolončnica iz kislega zelja in prosene kaše

Prosena kaša se na naših jedilnikih v mojem otroštvu ni znašla. V preteklosti mi jo je mož neuspešno poskušal “vsiliti” v jedilnik in pripravil proseno kašo s suhimi slivami. Ni me prepričala. Ker pa se je paket prosene kaše od takrat valjal po najini shrambi, sem se odločila iz nje pripraviti jed, ki bi me prepričala k uvrstitvi prosene kaše na jedilnik. Ob naštevanju jedi, ki jih je mož jedel v otroštvu iz prosene kaše, me je najbolj pritegnila enolončnica. Enolončnica iz kislega zelja in prosene kaše. Po želji dodamo prekajeno meso ali klobaso.

Sestavine:

  • 1 čebula
  • 500g kislega zelja
  • 80g prosene kaše
  • 200g prekajenega mesa
  • začimbe: sol, poper, sladka paprika, lovorov list, kumina

Proseno kašo namočimo v vodo za dvajset minut. Zelje po želji speremo pod tekočo vodo. Čebulo olupimo in nasekljamo na drobno. Meso narežemo na kocke.

Na štedilnik pristavimo kozico, dodamo brizg olivnega olja in na njem prepražimo nasekljano čebulo. V lonec dodamo kislo zelje, začimbe, zalijemo z vodo (dober liter in pol, da prekrijemo zelje v celoti) in kuhamo dvajset minut. Proseno kašo operemo, dodamo v lonec in kuhamo 15 minut. Zadnjih pet minut kuhanja v juho dodamo prekajeno meso.

Postrežemo toplo s kosom kruha. Dober tek. 🙂

sladke-petke.si