Fokača z rožmarinom in solnim cvetom

Za poletni brunch, sem pripravila fokačo, ki je kljub vsem dobrotam, ostala kraljica bruncha. 🙂 Testo za fokačo je pripravljeno brez gnetenja, tako da za pripravo ne potrebujemo mešalnika. Fokačo sem popestrila s svežim rožmarinom in solnim cvetom.

Zraven mehke in dišeče fokače, postrežemo pršut, svež češnjev paradižnik, mocarelo, kapre in sir. Na mizi nikakor ne sme manjkati kvalitetno olivno olje. Zraven dobrot, se je odlično prilegel kozarec Rosé Quercus iz Kleti Brda. Vino je nežno rozaste barve, po okusu je sveže s prijetno kislino. Klet Brda priporoča, da ga postrežemo zraven orientalskih jedi, nežnih rižotah in sendvičem. Sama sem dobila navdih, da za poletni brunch postrežem fokačo.

Za več dnevnih vsebin in idej spremljajte moj INSTAGRAM profil.

Sestavine:

  • 500g moke
  • 460g tople vode
  • 1 žlica medu
  • 1 paket suhega kvasa
  • 8g soli
  • olivno olje, svež rožmarin in solni cvet

Priprava:

V skledi zmešamo suh kvas, med in toplo vodo. Pustimo stati nekje 15 minut, da se kvas aktivira. V drugi skledi zmešamo moko in sol. Ko se kvas aktivira, ga dodamo moki ter premešamo z leseno kuhalnico. Mešamo le toliko, da se sestavine povežejo. Zaradi količine vode, bo testo izrazito mehko. In točno takšno mora biti. 🙂
V posodo, ki smo jo premazali s tremi žlicami olivnega olja, prestavimo testo. Testo z roko večkrat prepognemo, da ga v celoti premažemo z olivnim oljem. Pokrijemo s plastično folijo in čez noč shranimo v hladilnik.

Drug dan testo vzamemo iz hladilnika. V pekač, v katerem bomo pekli fokačo, dodamo žlico olja in testo razvaljamo na velikost modela. Pustimo vzhajati vsaj eno uro, nepokrito.

Pečico segrejemo na 220°C. Roke premažemo z oljem in v testo naredimo vdolbine. Po testu razporedimo par vejic svežega rožmarina in ga potresemo s solnim cvetom.
Postavimo v ogreto pečico za 20 minut, da zlato porjavi. Pustimo da se ohladi vsaj 10 minut, nato fokačo prenesemo na rešetko, da se ohladi v celoti.

sladke-petke.si