Goveji ragu z zelenjavo

Počasi kuhan goveji ragu, ki me je odrešil vse zelenjave, ki se mi je valjala po hladilniku. Za osnovo raguja, predlagam uporabo soffritta (čebula, zelena in korenček), kot to počnejo Italijani, ki so specialisti za pripravo okusnih ragujev. Za piko na i sem mojemu raguju dodala por, in to veliko pora. 😌

Postregla sem ga s testeninami, katerim se v teh dnevih nikakor ne morem upreti. 😍 Končno so prišli na svoj račun listi lazanje, katere sem natrgala in stresla v vrelo vodo za par minut (pazite, saj se zelo hitro skuhajo).

Sestavine za ragu:

    • 800-1000g govejega mesa (bočnik, pleče)
    • sol, poper
    • olivno olje
    • košček masla
    • 2 čebuli
    • 3 stroki česna
    • 2 korenčka
    • 2x steblo zelene
    • 3 pore
    • konzerva paradižnikovih pelatov
    • 2 žlici paradižnikovega koncentrata
    • goveja ali zelenjavna jušna osnova
    • lovorov list
    • 1 žlička sladke paprike
    • 1/2 žličke dimljene paprike
    • ščepec čilija

Najprej se lotimo sekljanja zelenjave. Zelenjavo očistimo in narežemo. Čebulo in česen nasekljamo na manjše koščke. Korenček, zeleno in por na poljubne kose.

Govedino pred praženjem operemo, dobro osušimo s papirnato brisačko in narežemo na koščke. V loncu segrejemo žlico olivnega in na njem prepražimo govedino. Pečemo med 3-5 minut, da koščki porjavijo, nato jih preložimo na krožnik.

Znižamo temperaturo, dodamo olivno olje in košček masla. Na njem popražimo čebulo in česen (1-2 minuti). V kozico stresemo korenček, zeleno in por.  Na nizki temperaturi dušimo pet minut.

Po petih minutah v lonec vrnemo goveje meso (vključno s sokovi iz krožnika) in preostale sestavine (pelate, jušno osnovo, koncentrat) in začimbe (lovorov list, sladko in dimljeno papriko, čili, sol, poper). Goveje/zelenjavne jušne osnove dodamo toliko, da so sestavine prekrite.

Počakamo, da zavre in zmanjšamo temperaturo, le toliko da nežno brbota. Pokrijemo in kuhamo tri ure, občasno premešamo.  Pred koncem poskusimo in po potrebi začinimo s soljo in poprom.

Postrežemo s testeninami, štruklji, cmoki ali pire krompirjem.

sladke-petke.si