Gratinirane palačinke s skuto in pehtranom

Pehtran, ali ga obožuješ ali ga ne maraš. Tukaj ni sredinske poti. 😌 Vedno, ko ga najdem, ga kupim in shranim v zamrzovalnik. Pretekli petek me je s šopkom pehtrana razveselila prijazna gospa na tržnici. In tako je bil čas za gratinirane palačinke s skuto in pehtranom, katere so pošle hitreje ko sem predvidevala. 🙂

Najprej spečemo palačinke. Za količino nadeva je potrebnih 12-14 palačink. V kolikor jih boste izdatneje napolnili, jih potrebujete manj. Sama sem v vsako palačinko namazala dobro žlico in pol nadeva.

Sestavine, ki jih potrebujemo za peko palačink so: jajca, moka, sladkor, ščepec soli in mineralna voda. Mleko in moka naj bosta v razmerju 2:1. Iz navedenih sestavin pripravimo gladko testo. Testo pustimo počivati najmanj pol ure.

Na štedilnik pristavimo ponev in enakomerno razmažemo olje. Ponev mora biti res vroča. Dodamo zajemalko mase in ponev obračamo, da se testo enakomerno razlije po ponvi. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vsega testa.

Sestavine za nadev:

  • 500g skute
  • 2 jajci
  • 100ml sladke smetane
  • 2-3 žlice sladkorja (če ste bolj sladkosnedi uporabite več sladkorja)
  • šopek pehtrana

Priprava nadeva:

Pehtran očistimo, ga osušimo in nasekljamo na manjše koščke. Sestavine damo v posodo in vse skupaj dobro premešamo. Pekač rahlo namastimo. Vsako palačinko namažemo z nadevom in zvijemo. Palačinke polagamo v pekač, eno ob drugo ali po želji eno na drugo, če uporabljamo manjši pekač.

Sestavine za preliv:

  • 400g milerama ali navadne kisle smetane
  • 1 jajce
  • 2 žlici sladkorja v prahu
  • 50ml sladke smetane

Priprava preliva:

Sestavine zmešamo v preliv in prelijemo preko palačink. Pečemo dobre pol ure na 200 stopinjah. Pred postrežbo posujemo s sladkorjem v prahu. 

sladke-petke.si