Gratinirane skutne palačinke

Gratinirane palačinke so nekaj najboljšega. Zdi se mi, da ima vsak svoj recept za palačinke, nadev in preliv. Moja mama naredi popolnoma drugače preliv kot jaz. Sama želim, da je preliva veliko, se lepo zapeče in da so gratinirane palačinke sočne, četudi jih jemo naslednji dan.

Ne verjamem, da kdo izmed vas pripravlja palačinke po receptu in vsako sestavino tehta. Glavno pri peki palačink je, da je testo tekoče (ne sme biti pretekoče), ne sme imeti grudic, zaželjeno je, da pred peko testo počiva najmanj pol ure in da imamo kvalitetno ponev za peko palačink. Sestavine, ki jih potrebujemo za peko palačink so: jajca, moka, sladkor, ščepec soli in mineralna voda. Mleko in mora naj bo v razmerju 2:1 in nikar ne skoparite z jajci. 

Iz navedenih sestavin pripravimo testo, zmešamo jajca, mleko, sladkor in sol. Med mešanjem postopoma dodajamo moko. Vse sestavine zmešamo v gladko testo brez grudic. Na koncu testu primešamo še mineralno vodo. Testo pustimo počivati dobro uro v hladilniku. Jaz sem mineralno vodo izpustila, ampak sem masi za palačinke dodala eno žlico aktivnega droža, ki ga hranim v hladilniku. Ne vem ali je bil kriv drož, ampak palačinke so bile noro rahle. 

Na štedilnik pristavimo ponev in enakomerno razmažemo olje. Nujno je, da je ponev res vroča. Dodamo zajemalko mase in ponev obračamo, da se testo enakomerno razlije po ponvi. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vsega testa.

Sestavine za nadev:

  • 500g skute
  • 2 jajci
  • 100ml sladke smetane
  • 2-3 žlice sladkorja (če ste bolj sladkosnedi uporabite več sladkorja)
  • 1 vanilijev sladkor

Sestavine damo v posodo in vse skupaj dobro premešamo. V kolikor želimo okusne palačinke uporabimo kvalitetno skuto (če se da domačo iz slovenskih pašnikov). Pekač rahlo namastimo. Vsako palačinko namažemo z nadevom in zvijemo. Palačinke polagamo v pekač, eno ob drugo.

Sestavine za preliv:

  • 400g mileram kisle smetane (meni najboljša od Ljubljanskih mlekarn)
  • 1 jajce
  • 2 žlici sladkorja v prahu
  • 50ml sladke smetane

Sestavine zmešamo v preliv in prelijemo preko palačink. Pečemo dobre pol ure na 200 stopinjah. Če boste lahko, počakajte da se malce ohladijo, drugače kar navalite. 🙂 Dober tek. 😍

 

 

 

 

 

 

 

sladke-petke.si