Hruškin galette

Ne vem zakaj, ampak nikoli nisem bila ljubiteljica hrušk, iskreno se niti ne spomnim zakaj mi okus ni ustrezal.

Odkar pomnim smo jih imeli v domačem sadovnjaku, ampak me niso pritegnile niti, da bi naredila iz njih kakšno pecivo ali marmelado.

Letos se je situacija nekoliko spremenila, saj mi je celo uspelo speči hruškin galette. Okus pečenih hrušk z medom me je popolnoma kupil. Tako, da v prihodnjih tednih načrtujem, da pripravim še kakšen hruškin tvist. 🙂

Če ne marate sladkega, vam predlagam, da pripravite slano galette iz paradižnikov. Recept najdete tukaj.

Sestavine:

  • 225 g moke
  • 25 g sladkorja
  • 125 g masla
  • ščpec soli
  • 1 žlica mleka
  • 1 večja hruška
  • 1 žlica zmletih mandljev
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 žlica medu

 

Najprej priravimo testo za galetto, saj ga je potrebno pred obdelavo ohladiti.

Moko ter sladkor zmešamo skupaj ter dodamo na kocke narezano maslo. Mešamo tako dolgo, da nastanejo drobtine.

Dodamo sol in tri žlice mrzle vode.

Z roko mešamo tako dolgo, da se sestavine povežejo ter dobijo obliko testa. V primeru, da je potrebno lahko dodate še kakšno žlico vode.

Testo zavijemo v prozorno folijo ter damo v hladilnik za dobro uro ali dve.

Pečico segrejemo na 200 stopinj.

Površino pomokamo ter na njej razvaljamo testo v obiko kroga, premera 30 cm.

Testo prestavimo na peki papir ter pripravimo nadev.

Hruško operemo ter jo s papirnato brisačo dobro obrišemo, jo razpolovimo ter izrežemo sredico in jo narežemo na rezine.

Mlete mandlje ter sladkor zmešamo ter z njimi potrosimo sredino testo. Na sladkor položimo narezane hruške ter jih premažemo z medom.

Na hruške sem dodala par listkov sveže čokoladne mete.

Robove obrnemo navzgor ter jih premažemo z mlekom. Pečemo 35- 40 minut.

Galette se mora ohladiti in že se lahko sladkamo. 🙂

 

sladke-petke.si