Ingverjeva torta

Ne vem za vas, ampak jaz spadam med ljubitelje ingverja. Vedno ga imam doma kakšen košček, saj ga uporabljam pri pripravi slanih jedi, dodatek limonadi, čaju,… Če izvzamem ingver v medu, sem ga tokrat prvič dodala sladici. Okus ingverja ni premočan, ampak ga je popolnoma dovolj, da se občuti njegov nezamenljiv okus. Po želji ga dodamo manj kot je navedeno v receptu. Svetujem uporabo svežega ingverja, saj doda več okusa kot mlet ingver. Namesto mletih mandljev lahko uporabimo tudi mlete lešnike.

Piko na i naši ingverjevi tortici doda, s svojo svežino in rahlo kislostjo, malinin pire. Popolna kombinacija bi lahko rekla. 🙂

Sestavine:

  • 6 jajca
  • 160g sladkorja
  • 1 žlica naribanega ingverja (cca. 70g)
  • 80g moke
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • 200g mletih mandljev ali lešnikov
  • 100g stopljenega masla
  • za postrežbo: malinin pire (cca. 250g malin in 1 žlica sladkorja)

Priprava torte:

Pečico segrejemo na 180°C. Pekač premera 24 cm namastimo in obložimo s peki papirjem.

Jajca ločimo na rumenjake in beljake. Maslo stopimo in ingver olupimo in na drobno naribamo. V posodo električnega mešalnika dodamo rumenjake in polovico sladkorja ter stepamo par minut. V jajčno mešanico postopoma dodajamo mešanico suhih sestavin (moka, pecilni prašek in mandlji), maslo in ingver.

Iz beljakov in preostanka sladkorja naredimo čvrst sneg. Na koncu ga z lopatico primešamo, ampak ne pretiravamo z mešanjem, saj moramo ohraniti zračnost, ki jo dajo beljaki.

Maso prelijemo v pekač in pečemo 40 minut. Pekač vzamemo iz pečice in torto po desetih minutah odstranimo iz modela ter jo ohladimo.

Za malinin pire potrebujemo maline (zamrznjene ali sveže) in žlico sladkorja. V kozico dodamo maline in sladkor, zmešamo ter pristavimo na štedilnik. Če so maline sveže potrebujemo le par minut, da se skupaj s sladkorjem razpustijo. V kolikor uporabljamo zamrznjene, je potrebno kuhati nekoliko dlje. Če želimo gladek pire, ga spustimo čez cedilo.

Pred postrežbo torto prelijemo z javorjevim sirupom. Sama sem uporabila javorjev sirup z dodatkom ingverja, ki ga dobimo na ironberry_slo.

Kos torte prelijemo z malininim pirejem, ali čem drugim po vaši izbiri. Kombinacija z limoninim sladoledom bi tudi znala presenetiti.

sladke-petke.si