Jabolčna pita

Iz objav v zadnjih mesecih ste lahko ugotovili, da z veseljem pečem pite. Tako je bil že skrajni čas, da objavim recept za jesensko-zimsko klasiko, jabolčno pito.

Testo pripravim po klasični recepturi, le da dodam mlete mandlje. V jabolčni nadev sem tokrat dodala nekoliko več vrst začimb, ne le cimet. S tem sem klasično jabolčno polnilo spremenila v aromatičen in dišeč nadev. Vsekakor v koliko niste ljubitelj mešanice začimb, uporabite le cimet.

Za več dnevnih vsebin in idej spremljajte moj INSTAGRAM profil.

Sestavine:

  • 300g moke
  • 210g masla
  • 100g sladkorja
  • 1 vanilin sladkor
  • 2 jajci
  • 100g mletih mandljev
  • ščepec soli

Priprava testa:

Naprej pripravimo testo, saj mora počivati v hladilniku. Pripravimo ga v multipraktiku ali zmešamo z rokami.

V posodo multipraktika stresemo moko, mandlje, sladkor, sol, na koščke narezano hladno maslo in razžvrkljani jajci. Zmeljemo le toliko, da dobimo grobo, kaši podobno strukturo. Testo stresemo v posodo in ga zgnetemo v enotno in gladko testo. Testo oblikujemo v krog in ga zavijemo v prozorno folijo ter damo v hladilnik, da se ohladi.

Ohlajeno testo razdelimo na dva dela, priporočam, da je testo za spodnji del nekoliko večje kot za zgornji del. Testo, ki ga bomo uporabili za mrežo razvaljamo v krog in ga do uporabe shranimo v hladilnik.

Večji del testa razvaljamo med dvema peki papirjema v premer našega pekača. Pri peki sem uporabila pekač za pito s snemljivim dnom premera 24 cm. Z razvaljanim testom obložimo pekač, testo narahlo pritisnemo ob dno in rob modela. Shranimo ga v hladilnik, da se ponovno ohladi. 

Pečico segrejemo na 180°C. Testo prepikamo z vilicami in ga prekrijemo s peki papirjem ter nanj stresemo fižolčke za peko. Testo “slepo” pečemo 15 minut, da dobi nekaj barve. Odstranimo papir za peko in fižolčke. Počakamo, da se nekoliko ohladi, v tem času pripravimo nadev.

Sestavine za nadev:

  • 1 kg jabolk
  • 100g masla
  • 1 žlička cimeta, 1/2 žličke mletih klinčkov, 1/2 žličke mletega ingverja in dve janeževi zvezdi
  • 4 žlice rjavega sladkorja
  • 2 žlici drobtin
  • 1 jajce (za premaz)

Priprava nadeva:

Jabolka olupimo in narežemo na manjše kose. V ponev damo maslo in ga raztopimo. Nanj stresemo jabolka in dodamo začimbe ter sladkor. Jabolka kuhamo toliko časa, da postanejo mehka in sočna. Nadev odstavimo iz štedilnika in mu primešamo drobtine. Preden nadaljujemo počakamo, da se nekoliko ohladi.

Jabolčni nadev razporedimo preko testa. Iz testa, ki smo ga shranili v hladilnik izrežemo 1 cm široke trakove in po vrhu pite iz njih spletemo mrežo. Mrežo premažemo z razžvrkljanim jajcem in posujemo s rjavim sladkorjem. Potisnemo v segreto pečico in pečemo približno pol ure, da pita dobi zlato barvo.

Jabolčna pita je definitivno najboljša topla, vsaj meni. 😍 Zraven se odlično prileže kepica vanilijevega sladoleda.

sladke-petke.si