Jagodne kremšnite

Jagodne kremšnite oziroma jagodni mille feuille. Ko sem prvič jedla jagodno kremšnito v Teti Fridi sem si rekla: “Tole pa moram doma pripraviti”. Mislim, da sem se kar približala originalu. Popolna sladica za poletne dni. ☀️

Spodnja količina ustreza pripravi dveh večjih kremšnit. Iz vsake lahko narežete 4-5 manjših (spodaj slika).

Priporočam, da jih par ur pred postrežbo pustite v hladilniku. Lahko jih postrežete takoj, po želji.

1. Priprava listnatega testa:

  • 2 paketa kupljenega listnatega testa

Listnato testo razvaljamo na velikost pekača, v katerem ga bomo pekli. V pekač položimo peki papir, ga nežno potrosimo s sladkorjem in nanj položimo listnato testo. Testo prepikamo z vilico in ga potrosimo s sladkorjem. Prekijemo s peki papirjem in nanj položimo še en pekač. S tem preprečimo, da bi se listnato testo pretirano napihnilo.

Pečemo 30 minut, zadnjih deset minut odstranimo pekač in peki papir. Počakamo, da se ohladi. Ko je testo ohlajeno, ga razrežemo na tri enako dolge in široke pravokotnike. Sama sem si pomagala z ravnilom, rezala sem z nožem za kruh. Enako spečemo drugo lisnato testo.

 

2.  Priprava vanilijeve kreme:

  • 2 vanilijeva sladkorja
  • 2 jajci (sobne temperature)
  • 5 žlic sladkorja
  • 3 žlice moke
  • pol litra mleka
  • strok vanilije
  • 100ml sladke smetane

Pol litra mleka vlijemo v kozico, dodamo prerezan vanilijev strok in na štedilniku segrejemo do rahlega vretja. Jajca, vanilijev sladkor, moko in sladkor zmešamo v gladko maso (ne sme imeti nobenih grudic). Ko mleko zavre ga odstavimo in vanj vlijemo jajčno maso. Posodo pristavimo hitro nazaj na štedilnik in z metlico neprestano mešamo. Potrebno je biti precej hiter, priprava je podobna pripravi pudinga, paziti je potrebno, da ne nastanejo grudice. Po parih minutah, ko se bo vanilijeva krema zgostila jo odstavimo in prelijemo v plastično posodo. Do uporabe jo pokrijemo s prozorno folijo. Ko bo vanilijeva krema ohlajena stepemo sladko smetano do čvrstega. Z lopatico jo rahlo vmešamo v kremo.

 

3.  Sestavljanje jagodnih kremšnit

Jagodam odstranimo zelene dele, jih operemo, osušimo in narežemo na rezine. Brizgalno vrečko napolnimo z vanilijevo kremo. Na krožnik položimo prvo plast listnatega testa, nanj nabrizgano vanilijevo kremo in gor položimo na rezine narezane sveže jagode. Vajo ponovimo, plast listnatega testa, vanilijeva krema in jagode. Zaključimo z listnatim testom in potrosimo s sladkorjem v prahu. Kremšnite sem razrezala s nožem za kruh.

Če nimate časa, da pripravite vanilijevo kremo jo lahko nadomestite s stepeno sladko smetano, v katero dodajte vanilijevo esenco. Ali nadomestite vanilijevo kremo z vanilijevim pudingom.

sladke-petke.si