Jagodni cheesecake

Torte brez peke so moja strast. Uživam v pripravi, saj me pri teh tortah ne skrbi ali bo biskvit dovolj pečen, dovolj sočen. Pozitivna plat tort brez peke je tudi, da se priležejo zaradi svoje osvežilnosti, po vsakem, še tako težkem obroku. 🙂

S to torto brez peke odpiram sezono za leto 2020. Kot se spodobi, je prva pripravljena z mojim najljubšim sadjem, jagodami. 🙂

Sestavine za podlago:

  • 300g piškotov
  • 130g masla
  • 1 limonin sladkor (opcijsko)

Maslo raztopimo in počakamo, da se nekoliko ohladi. Medtem piškote zdrobimo. Ko se bodo piškoti spremenili v drobtine, jim primešamo maslo in limonin sladkor (dodamo po želji, nadomestimo ga lahko z navadnim sladkorjem). 

Tortni model premera 23cm premažemo s sončničnim oljem (ne z maslom). Po dnu in steni tortnega modela enakomerno porazdelimo zdrobljene piškote. Pomagamo si s prsti, s katerimi ob dno in steno modela pritiskamo piškotno maso. Priporočam, da prste pomočimo v vodo in s tem preprečimo lepljenje mase na prste. Shranimo v hladilnik za dobro uro.

Sestavine za kremo:

  • 500g maskarpone sira
  • 200ml smetane
  • lonček kisle smetane (180g)
  • 100g sladkorja v prahu
  • paket lističev želatine (6 lističev)
  • 200g jagod (100g za kremo in 100g za preliv)
  • za preliv: 2 lističa želatine

Uporabimo lahko ali zamrznjene ali sveže jagode. Jagode in sladkor stresemo v kozico in jo pristavimo na štedilnik. Kuhamo pet minut, nato jih stresemo v mulitpraktik in zmeljemo. Pire razdelimo na dva dela, polovico uporabimo za kremo in polovico za preliv. Za preliv ga do uporabe shranimo v hladilnik.

Lističe želatine namočimo v mrzli vodi za deset minut. Želatino ožamemo in jo dodamo mlačnemu jagodnemu pireju.

Maskarpone in sladkor v prahu zmešamo z električnim mešalnikom. Z lopatico primešamo kislo smetano. V kremo dodamo jagodni pire z želatino in dobro premešamo. Zadnji korak je, da z lopatico umešamo stepeno sladko smetano.

Kremo prelijemo preko piškotnega testa, poravnamo vrh in shranimo v hladilnik za uro do dve. Za preliv potrebujemo jagodni pire in dva lističa želatine, ki ju namočimo in ožeta dodamo v mlačni jagodni pire. Prelijemo preko torte in ju shranimo v hladilnik za pet ur oz. še bolje čez noč.

Preden se lotimo odstranjevanja tortnega oboda je pomembno, da vzamemo cheesecake vsaj 15 minut prej iz hladilnika. S tankim nožem gremo med tortnim modelom in piškoti. S tem boste preprečili, da bi pri odstranjevanju tortnega oboda poškodovali piškote.

Torto okrasimo s sladko smetno. Odlična je, priporočam pripravo.

sladke-petke.si