Jagodno smetanova torta

Torta, ki nariše nasmeh na usta vsakega otroka. Ne vem ali ste tudi vi med tistimi, ki ste kot otrok oboževali stepeno sladko smetano in jagode, ampak jaz definitivno pripadam tej druščini. Kombinacija, iz katere lahko pripravimo neskočno sladic in ena izmed teh je okusna, hitra in preprosta jagodna torta. Imenujem jo nečakova torta, saj točno tole na sliki je pojedel v šusu, kot bi lahko rekli. Pri pripravi ni potrebno imeti nobenega slaščičarskega znanja, le dobro voljo. 🙂

Sestavine:

  • 100 g moke
  • 1/2 žličke pecilnega praška
  • 4 jajca
  • 110 g sladkorja
  • 75 g masla, stopljenega ter ohlajenega

Pečico segrejemo na 180 stopinj.

Maslo stopimo ter počakamo, da se ohladi. Moko s pecilnim praškom trikrat presejemo.

Jajca in sladkor skupaj z električnim mešalnikom stepamo dobrih deset do petnajst minut, da se masa podvoji. Potem s kovinsko žlico primešamo presejano moko s pecilnim. Mešamo zelo rahlo. Na koncu premešamo ohlajeno stopljeno maslo.

Maso prelijemo v namaščen pekač, tokrat sem pekla v pekaču s premerom 18 cm. Seveda lahko pečete v večjem pekaču, ampak predlagam, da v tem primeru količine podvojite, da bo torta dobila svojo višino.  Sama raje uporabljam manjšega, saj so mi višje in manjše torte bolj všeč.

Pečemo 15 do 20 minut. Torta bo dobila lepo zlatorjavo barvo. Ko je torta pečena počakamo, da se nekoliko ohladi, nato odstranimo tortni obod in jo prerežemo dvakrat ali trikrat.

Za nadev potrebujete:

  • 500g svežih oziroma zamrznjenih jagod,
  • 400ml sladke smetane,
  • strok vanilije,
  • vanilijevo esenco.

Tukaj naj omenim, da se količine smetane in jagod ni potrebno držati kot pijanec plota. 🙂 Prilagajajte jih vašemu okusu in željam.

Sladko smetano in žličko vanilijeve esence stepemo, smetana mora biti čvrsta. Svežim jagodam odrežemo zelene dele in jih narežemo na poljubne kose. Dodamo jih v kozico skupaj z dvema žlicama sladkorja v prahu in pristavimo na štedilnik. Dodamo še strok vanilije. V kolikor ga nimate ali dodajte esenco ali aromo, ki jo lahko kupite v vsakem bolje založenem supermarketu. Na zmerni temperaturi skupaj s strokom vanilije kuhamo deset minut. V kolikor boste uporabili zamrznjene jagode bo potrebno kuhati dlje, da se jagode res dobro razkuhajo in prepojijo z vanilijo. Svetujem tudi, da dodate kakšno žlico sladkorja več, saj zamrznjene jagode navadno niso tako sladke kot sveže.

Odstranimo vanilijev strok in počakamo, da se jagode ohladijo. Potem se lahko lotimo sestavljanja torte.

Torte ni potrebno sestavljati v tortnem obroču.

Na tortni podstavek položimo prvi biskvit. Biskvit navlažite s sokom, ki so ga spustile pokuhane jagode.

Na sredino biskvita položimo tretjino jagod. Nikakor jih ne polagajte do robov torte, saj boste imeli težave pri rezanju torte. Po jagodah razporedimo tretjino stepene smetana. Ponovno po sredini, da smetane ne uide ven, ko boste nanjo položili naslednji biskvit.

Na smetano položimo drug biskvit in vajo ponovimo – malce soka, pokuhane jagode in smetana. Gor pa tretji del biskvita.

Torto shranimo za par ur v hladilnik in pred postrežbo okrasimo še vrh s preostankom smetane in jagod.

Voila in odlična tortica je pripravljena. 🙂

Lep sladek jagodni pozdrav. 🙂 Klavdija

sladke-petke.si