Jogurtova torta s karameliziranimi breskvami

Penast biskvit, karamelizirane breskve z vanilijevim strokom in jogurtova krema. Torto lahko pripravimo kadarkoli, saj uporabljamo vložene breskve, ki jih najdemo v vsaki trgovini. Preizkusila sem par različnih znamk in iskreno ni večjih razlik. Dodaten okus breskve dobijo, ko jih okopamo v vanilijevem stroku in rjavem sladkorju.

Poskusite, priporočam. 😍

Sestavine za tortno podlago:

  • 80g moke
  • 1/2 žličke pecilnega praška
  • 3 jajca sobne temperature
  • 70g sladkorja
  • 30g masla

Pečico segrejemo na 180°C. Maslo stopimo ter počakamo, da se ohladi. Moko skupaj s pecilnim praškom presejemo.

Jajca in sladkor skupaj z električnim mešalnikom stepamo dobrih deset minut, da se masa podvoji. Z lopatico primešamo moko in na koncu stopljeno maslo. Maso prelijemo v namaščen pekač premera 22 cm. Pečemo dobrih 20 minut. Ko je torta pečena počakamo, da se ohladi.

Sestavine za karamelizirane breskve:

  • konzerva breskovega kompota
  • 2 stroka vanilije
  • 2 žlici rjavega sladkorja
  • 3-4 žlice soka breskev iz konzerve

Breskve odcedimo in sok prihranimo za navlažitev biskvita. Prav tako shranimo štiri polovičke za preliv, v kolikor ne bomo odpirali nove konzerve. Narežemo jih na rezine in skupaj s sladkorjem in prerezanim vanilijevim strokom damo v kozico, pristavimo na štedilnik. Po želji lahko uporabimo tudi en strok vanilije (vem, da so dragi, a se izplača😍). Na nizki temperaturi kuhamo breskve dobrih deset minut.

Predno jih položimo preko ohlajenega biskvita jih pustimo 15 minut, da se nekoliko ohladijo.

Na tortni podstavek položimo biskvit. Biskvit ovijemo v acetatno folijo ter jo obdamo s tortnim obročem. Biskvit navlažimo s segretim sokom iz breskev. Karamelizirane breskve razporedimo po biskvitu. Sok, ki ostane v kozici prelijemo preko breskev. Pred naslednjim korakom torto shranimo v hladilnik za dobre pol ure.

Sestavine za kremo:

  • 600g jogurta (priporočam grškega)
  • 250g maskarpone sira
  • 70g sladkorja v prahu
  • paket lističev želatine

V posodo dodamo maskarpone, grški jogurt in sladkor. Jogurtova krema naj ne bo pretirano sladka, saj bodo breskve dodale dovolj sladkosti. Seveda pa lahko po želji dodamo jogurtovi kremi več ali manj sladkorja. Premešamo z lopatico. Želatino pripravimo v skladu z navodili na vrečki. Lističe želatine namakamo v mrzli vodi deset minut. Nato jih ožamemo in na štedilniku na nizki temperaturi razpustimo oz. razstopimo v mikrovalovni pečici (30sekund je dovolj). Stopljeni želatini (ne sme biti vroča) primešamo dve žlici jogurtove kreme. S tem izenačimo temperaturo želatine s temperaturo kreme in se izognemo grudicam. Želatino z električnim mešalnikom vmešamo v jogurtovo kremo.

Torto vzamemo iz hladilnika in preko nje prelijemo jogurtovo kremo. S pomočjo lopatice pogladimo vrh torte. Torto shranimo v hladilnik za najmanj dve uri.

Sestavine za preliv:

  • 3 lističe želatine
  • 4 polovičke breskev
  • 1x vanilin sladkor bourbonska vanilija

Lističe želatine namočimo v mrzlo vodo. Breskve, ki jih potrebujemo za preliv lahko odvzamemo iz konzerve, ki jo potrebujemo za karamelizirane breskve. Sama tega ne naredim, saj obožujem da je nadev torte s karameliziranimi breskvami res “obilen”. Zato za preliv odprem novo konzervo breskev. Breskve skupaj z malce soka in vanilin sladkorja bourbonska vanilija zmeljemo v multipraktiku. Zmlete prelijemo v kozico in jih nekoliko segrejemo, nato v njih razstopimo ožeto želatino. Iz hladilnika vzamemo torto in preliv prelijemo po jogurtovi kremi. Shranim v hladilnik, da se preliv strdi.

Odstranimo tortni obroč in acetatno folijo. Torto po želji okrasimo s svežimi malinami in ovsenimi kosmiči.

sladke-petke.si