Juha iz pečenih paradižnikov

Domača juha s pečenimi paradižniki, česnom, čilijevimi kosmiči, olivnim oljem in karamelizirano čebulo. Odličen, okusen in eden najboljših načinov za uporabo paradižnikov iz vašega vrta. Po pripravi pečenih paradižnikov nikoli ne boste želeli več juhe iz paradižnikov iz pločevinke.

Sestavine za juho:

  • 700-800g paradižnikov (priporočam polovico navadnih in polovico češnjevih paradižnikov)
  • 1 srednje velika čebula
  • 3 stroke česna
  • sol, poper
  • ščepec mletega čilija
  • olivno olje
  • 300ml zelenjavne jušne osnove
  • pest parmezana
  • 10oml sladke smetane (oz. smetane za kuhanje)
  • za serviranje: sveža bazilika, parmezan in sendvič s sirom

Postopek priprave pečenih paradižnikov:

Pečico segrejemo na 200°C. Paradižnike operemo in jih razpolovimo. Čebulo olupimo in narežemo. Česen prav tako olupimo in nasekljamo.

Pekač obložimo s peki papirjem, nanj položimo narezane paradižnike, čebulo in zdrobljen česen. Začinimo s soljo, poprom, mletim čilijem in pokapljamo z olivnim oljem. Premešamo, damo v pečico in pečemo približno 45minut. Med peko pokukamo v pečico in na hitro premešamo.

V kolikor niste ljubitelj čilijev jih izpustite, ampak se zavedajte, da sta paradižnik in čili najboljši par. 🙂

Pečen paradižnik stresemo v blender, dodamo jušno osnovo, nariban parmezan in smetano. Zmeljemo do gladkega. Začinimo po potrebi. Količino jušne osnove in smetane prilagodite vašim željam – kako kremno in gosto juho želite.

Pred postrežbo dodamo svežo baziliko in nariban parmezan. Predlagam, da zraven juhe postrežemo opečen kruh s sirom. Pa dober tek.❤️

sladke-petke.si