Juha iz pečenih paradižnikov

Domača juha s pečenimi paradižniki, česnom, čilijevimi kosmiči, olivnim oljem in karamelizirano čebulo. Odličen, okusen, in eden najboljših načinov za uporabo paradižnikov iz vašega vrta. Sezona paradižnikov je na vrhuncu in po pripravi pečenih paradižnikov nikoli ne boste želeli več juhe iz paradižnikov iz pločevinke.

Sestavine za juho:

  • 700g češnjevih paradižnikov (uporabite lahko tudi mešanico paradižnikov – večjih in manjših)
  • 1 srednje velika čebula
  • 3 stroke česna
  • sol, poper
  • ščepec mletega čilija
  • olivno olje
  • 300ml zelenjavne jušne osnove
  • pest parmezana
  • 10oml sladke smetane (oz. smetane za kuhanje)
  • za serviranje: sveža bazilika, parmezan in popečen kruh

 

Postopek priprave pečenih paradižnikov:

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Paradižnike operemo in jih razpolovimo. Čebulo olupimo in narežemo na kolobarje.

Pekač obložimo s peki papirjem, nanj položimo narezane paradižnike, čebulo in zdrobljen česen. Začinimo s soljo, poprom, mletim čilijem in pokapljamo z olivnim oljem. Premešamo, damo v pečico in pečemo približno 45minut, med peko pokukajte v pečico in na hitro premešajte.

V kolikor niste ljubitelji čilijev jih izpustite, ampak se zavedajte, da so paradižniki in čili najboljši par. 🙂

Pečen paradižnik stresemo v blender, dodamo jušno osnovo, nariban parmezan in smetano. Zmeljemo do gladkega. Začinimo po potrebi.

Količino jušne osnove in smetane prilagodite vašim željam – kako kremno in gosto juho želite.

Pred postrežbo dodamo svežo baziliko in nariban parmezan. In obvezno košček kruha, ki smo ga popekli na ponvi ali v toasterju, da dobimo tisti kranč. 🙂

Bon apetit tomato lovers, Klavdija

sladke-petke.si