Juha iz rdeče leče

Pred časom sem obiskala Istanbul. V sklopu potovanja sem par ur preživela tudi v kuharski šoli, kjer smo pripravljali juho iz rdeče leče. Priznam, da pred tem leče v svoji kuhinji nisem pretirano uporabljala. Sedaj je obvezni del moje shrambe, saj sem na internetu zasledila informacijo, da je dober vir hranljivih snovi, mineralov in vitaminov ter ima zelo nizko kalorično vrednost.

Sestavine:

  • skodelica rdeče leče
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 1 korenček
  • 2 srednja krompirja
  • začimbe: sol, poper, mleti čili
  • zelenjavnja jušna osnova

 

Lečo sem dobro uro pred pripravo juhe namočila v vodo, da je nekoliko nabreknila. Pred dodajanjem v juho jo odcedimo.

Česen in čebulo olupimo ter na drobno nasekljamo. Korenček in krompir olupimo ter narežemo na poljubne koščke. Juho bomo na koncu zmiksali s paličnim mešalnikom, zato ni potrebno rezati zelenjave na enake koščke.

V ponvi segrejemo brizg olivnega olja, na katerem najprej prepražimo čebulo in česen. Nato dodamo še korenček in krompir ter pražimo par minut. Dodamo lečo in začinimo, vse skupaj dobro premešamo in zalijemo z zelenjavno jušno osnovo. Toliko, da bodo vse sestavine pokrite. Kuhamo na zmernem ognju dobrih 30 minut.

Juho zmiksamo s paličnim mešalnikom do gladkega, po potrebi dodatno začinimo. Postrežemo s kruhom.

sladke-petke.si