Kanapejčki iz mariniranega lososa v rdeči pesi

Zadnja objava za leto 2017. Od decembrske peke in kuhanja bom potrebovala kar odmor. Tudi moj trebušček, ki je moral vse to poskusiti.  🙂 Leto pravijo, da je potrebno zaključiti na način kot si ga živel – in to je zame pred obilno mizo dobre hrane, saj je leto 2017 zaznamovala dobra hrana.

Odličen losos, mariniran v odeji iz rdeče pese, znan tudi kot Gravalax.

Sestavine:

file lososa s kožo (med 500g-700g)

200g sveže rdeče pese

100g morske soli

50g sladkorja

50ml vodke

pest drobnjaka

50g hrena

Rdečo peso olupimo ter narežemo na večje kose.

Peso, sol, sladkor, vodko ter drobnjak damo v multipraktik. Dodamo še hren ter vse skupaj zmiksamo, da dobimo rdečo, malce grobo zmes.

Na kožo lososa vmasiramo pripravljeno zmes ter ga položimo na pladenj, obrnjenega s kožo navzdol. Preostanek zmesi nanesemo na losos, meso lososa mora biti v celoti prekrito z mešanico rdeče pese.

Pladenj prekrijemo s prozorno kuhinjsko folijo (folijo mora tesno objemati pladenj).

Na vrh pladnja položimo kakšen predmet, da še dodatno obtežimo lososa.

Vse skupaj postavimo za 48 ur v hladilnik.

Po dveh dnevih je losos pripravljen. Vzamemo ga iz hladilnika ter odvijemo folijo.

Iz lososa je potrebno odstraniti vso zmes rdeče pese. Najbolje, da tole počnemo v kuhinjskem koritu, da si ne boste posvinjali cele kuhinje. Rokavice tudi niso odveč. Verjetno veste, da je rdečo peso zelo težko odstraniti.

Losos pred rezanjem še malce obrišemo s papirnamiti brisačkami. Režemo ga zelo na tanke rezine, bo potreben kar dober in oster nož. 🙂

Mariniran losos lahko postrežete brez kakšnih dodatkov, na odeji iz rukole. Lahko pa spečete mini palačinke (masa popolnoma enaka kot za palačinke, le da ji je mož dodal malce pecilnega praška, dimljene rdeče paprike in soli).

Namaz sem pripravila iz žličke hrena ter žličke majoneze in malce posušenega peteršilja.

NJAMI. 🙂

Če bo leto 2018 tako okusno se ga veselim. 🙂

Dragi bralci vam želim čim lepši prehod ter veliko slastnih in sladkih trenutkov v letu 2018. KK

sladke-petke.si