Kaneloni iz pečene buče in špinače

Po novem letu sem pri inventuri shrambe ugotovila, da se v njej skriva paket kanelonov. Ker sem prisegla, da bom januarja na blogu delila z vami brezmesne jedi, sem razmišljala kaj bi v nadev dodala zraven špinače in se spomnila na masleno bučo (na balkonu sem imela shranjeno edino ki je lani zrasla v Halozah). Bučo sem pred tem spekla v pečici, da je bila mehka in karamelizirana. V nadevu se skriva še maskarpone sir in parmezan ter začimbe.

Ostanke kanelonov do tri dni shranimo v hladilnik. Pred postrežbo pogrejemo v pečici ali mikrovalovni.

Pred časom sem na blogu delila z vami recept za kanelone polnjene z rikoto in špinačo. Recept najdete tukaj (KLIK).

Za več dnevnih vsebin in idej spremljajte moj INSTAGRAM profil.

Sestavine:

  • 1 maslena buča težka približno 1 kg
  • 125g sveže špinače
  • 1 čebula
  • 4 stroki česna
  • 200g maskarpone sira
  • 50g parmezana
  • 80g sira
  • sol, poper,
  • muškatni orešček
  • za preliv: 2 stroka česna, 400ml paradižnikove passate ali konzerva paradižnikovih pelatov, 1 žlička sladkorja, 1/2 žličke čilijevih kosmičev
  • kaneloni

Priprava:

Najprej spečemo bučo. Pečico segrejemo na 200°C. Bučo olupimo in narežemo na koščke. Na kose narezano bučo začinimo z olivnim oljem in soljo. Razporedimo jo po pekaču obloženim s peki papirjem in pečeno 30 minut, da se zmehča. Na polovici peke bučo obrnemo.

Čebulo in česen nasekljamo. V kozico dodamo žlico olivnega olja in popražimo čebulo in češen. Začinimo s soljo, poprom in dodamo špinačo. Kuhamo na nizki temperaturi par minut, dokler špinača ne oveni.

Ohlajeni špinači dodamo pečeno bučo in začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Vse skupaj dobro pretlačimo in počakamo, da se masa ohladi na sobno temperaturo. Nato dodamo maskarpone sir in žlico parmezana. Poskusimo, v kolikor je potrebno dodatno začiniti.

V isti ponvi, v kateri smo pripravljali špinačo, segrejemo olivno olje in popražimo 2 stroka česna. V posodo vlijemo paradižnikovo pasato/pelate in dodamo ščepec čilijevih kosmičev in žličko sladkorja. Temperaturo zmanjšamo in kuhamo dobrih pet minut. Začinimo s soljo.

Ko so vse komponente pripravljene, se lotimo polnjenja kanelonov. Najpreprostejši način je, da nadev damo v brizgalno vrečko in tako napolnimo kanelone. Dno pekača premažemo s paradižnikovo omako in kanelone zložimo v pekač. Prelijemo jih s preostankom paradižnikove omake in potresemo s preostankom parmezana in naribanim sirom.

Pekač potisnemo v pečico segreto na 180°C in pečemo 40 minut. Pečene pustimo stati nekaj minut preden postrežemo. Postrežemo z veliko sklede zelene solate.

sladke-petke.si