Karađorđevi zrezki

Na karađorđeve zrezke me je pred dobrim mesecem spomnila tašča, ko jih je pripravila za nedeljsko kosilo. Sama sem jih jedla pred leti, ko sem zaradi službe obiskala Beograd. Bili so res okusni in mehki.

Za vse tiste, ki vam karađorđevi zrezki niso poznani. Gre za srbsko panirano jed, poimenovano po srbskem revolucionarju Karađorđu. Gre za telečje ali svinjske zrezke, polnjene s kajmakom, spanirane in ocvrte. Navadno jih postrežejo s praženim krompirjem in tatarsko omako.

V novejših različicah velikokrat zraven kajmaka dodajo šunko in sir. Sama sem se pri pripravi držala klasike in dodala le kajmak. Postregla sem jih s kvinojo “rizi-bizi”, tatarsko omako in skledo zelene solate.

Sestavine za zrezke:

  • 4 telečji ali svinjski zrezki
  • sol in poper
  • kajmak
  • jajca, moka in drobtine
  • rastlinsko olje

Priprava:

Svinjske ali telečje fileje očistimo, odrežemo odvečno maščobo in morebitne žile. Nato jih potolčemo s kladivom za meso, da dobimo tanke in velike zrezke. Začinimo s soljo in poprom.

Vsak zrezek premažemo s kajmakom (približno 1 jedilna žlica kajmaka), zunanje dele zrezka obrnemo navznoter in zvijemo v rolado. Nato jih povaljamo v moki, jajcih in drobtinah. Zrezke v masi za paniranje povaljamo 2x, s tem bomo poskrbeli, da kajmak med peko ne izteče ven.

Na štedilnik pristavimo kozico in vanjo vlijemo rastlinsko olje (cca. pol litra). Ko bo olje segreto dodamo zrezke in jih na zmerni temperaturi pečemo dobrih 20 minut, med peko večkrat obrnemo, da dobijo barvo iz vseh strani. Če bo temperatura previsoka, bodo dobili zlato rjavo barvo, vendar bodo znotraj surovi. Pečene polagamo na papirnate brisačke.

Sestavine za prilogo:

  • olivno olje
  • skodelica kvinoje
  • 1 šalotka
  • konzerva kuhanega graha in korenčka

Priprava kvinoje:

Pred kuhanjem je potrebno kvinojo nujno sprati pod vodo, da odstranimo grenkobo. Oprano prestavimo v kozico in jo zalijemo z vodo ter solimo (razmerje kvinoje in vode 1:2). Ko voda zavre,  zmanjšamo temperaturo in kuhamo 15-20 minut. Kvinoja bo v tem času posrkala vso vodo.

Šalotko nasekljamo in jo na olivnem olju na hitro popražimo. Dodamo kuhano kvinojo in odcejen grah ter korenček. Začinimo s soljo, poprom in mletim čilijem. Pred postrežbo jo pokapljamo z limono.

Na krožnik položimo zrezek, kvinojo, tatarsko omako in košček limone. Pa dober tek. 🙂

sladke-petke.si