Kari iz cvetače in čičerike

Preprosto, bogato in kremasto kosilo oziroma večerja pripravljena v dobrih 45 minutah. Prava tolažilna hrana po napornem dnevu. Zadnje čase se pri nama kari kar pogosto znajde na meniju, saj je zaradi tajskega pridiha med najinimi ljubšimi jedmi. Sama pa vedno znova ugotavljam, da je priprava karijev zelo raznolika in barvita, od mesnih, z morskimi sadeži, ribami ali zelenjavnimi z dodatkom čičerike, leče.

Cvetačni kari postrežemo s kuhanim rižem ali “flat breadom” oziroma kosom kruha.

Sestavine za kari:

  • 1 srednje velika glava cvetače
  • sol, poper
  • olivno olje
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • manjši košček ingverja
  • 1 žlička rdeče kari paste
  • 1 žlička curry praha
  • 1 konzerva paradižnikovih pelatov
  • 1 manjša konzerva kuhane čičerike
  • 1 konzerva kokosovega mleka
  • pest sveže špinače
  • za postrežbo: kuhan riž

Priprava:

Najprej je potrebno speči cvetačo. Seveda bi lahko ta korak spustili in cvetačo skuhali v kariju, ampak pečena doda nek “smoky” okus. Pečico segrejemo na 200°C. Cvetači odrežemo liste in jo razrežemo na manjše cvetke, katere razporedimo po pekaču, ki smo ga obložili s peki papirjem. Začinimo s soljo, poprom ter žlico olivnega olja. Pečemo 15 do 20 minut.

Medtem, ko se naša cvetača peče, si pripravimo preostale sestavine. Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Ingver olupimo in naribamo. Čičeriko odcedimo. Cvetačo vzamemo iz pečice in na štedilnik pristavimo kozico. V njej segrejemo olivno olje in popražimo nasekljano čebulo. Dodamo nasekljan česen ter ingver in pražimo minuto do dve. Dodamo curry v prahu in rdečo kari pasti. Ponovno pražimo minuto ali dve, da začimbe spustijo svojo aromo.

V kolikor v shrambi nimamo rdeče kari paste, jo lahko nadomestimo z eno žlico paradižnikovega koncentrata in nekaj čilija (mlet, v kosmičih ali svež). Vsekakor pa predlagam, da jo kupite, saj je res uporabna zadeva. 

Zdaj dodamo nasekljan paradižnik in približno 50 ml vode, ki smo jo dodali v prazno pločevinko. Dobro premešamo, nato dodamo čičeriko in cvetačo. Ponev pokrijemo, zmanjšamo ogenj in nato kuhamo približno 5 minut. Občasno premešamo.
Po 5 minutah vlijemo kokosovo mleko, dobro premešamo in kuhamo še 10 minut, dokler se omaka ne zgosti. Pred postrežbo vmešamo še pest sveže špinače (opcijsko) ter preverimo ali je kari dovolj začinjen.

Počakamo, da se malce ohladi in postrežemo s kuhanim rižem in z arašidi ter sokom limete. Pa dober tek. 🙂

sladke-petke.si