Kokosova torta z malinami

Mandljev biskvit, krema iz linolade in sveže maline. Najboljša kombinacija v zadnjem času, še posebej za ljubitelje kokosa, med katere spadam tudi sama.

Sestavine za biskvit:

  • 6 jajc
  • 180g sladkorja
  • 100g zmletih mandljev
  • 125g moke
  • 1/2 žličke pecilnega praška

Jajca ločimo na beljake in rumenjake. Beljake skupaj s sladkorjem stepemo. Rumenjake razžvrkljamo in jih primešamo stepenim beljakom. Masi dodamo zmlete mandlje, mešamo rahlo, da ohranjamo zračnost. Na koncu primešamo še moko s pecilnim praškom, katero smo predhodno presejali.

Tortni model premera 23cm namastimo in obložimo s peki papirjem. Pečico segrejemo na 180°C in torto pečemo med 35-40 minutami. Preden biskvit vzamemo iz pečice preverimo ali je pečen. Pečenega ohladimo na rešetki.

Sestavine za kremo:

  • 300g maskarpone sira
  • 500g sladke smetane
  • 100g linolade
  • 50g kokosa
  • 250g malin

Maskarpone in linolado zmešamo. Sladko smetano stepemo do čvrstega in jo z lopatico primešamo maskarpone kremi. Na koncu dodamo še kokos.

Ohlajen biskvit prerežamo vodoravno na 3 dele. 

Na tortni podstavek položimo prvi biskvit. Kremo namažemo ali s pomočjo dresirne vrečke nabrizgamo po biskvitu, po kremi razporedimo sveže maline. Pazimo, da jih ne polagamo preveč ob robu biskvita. Maline prekrijemo z naslednjim kosom biskvita in ponovimo postopek s kremo in malinami.

Vrh torte in robove namažemo s  preostankom kreme. Pri glajenju kreme po vrhu in robovih si pomagamo z lopatko in plastično “deščico”, katere so namenjene okraševanju tort. Torto postavimo za najmanj pet ur v hladilnik oz. še bolje čez noč.

Pred razrezom torto okrasimo z navadnim in praženim kokosom.

Kako naredimo pražen kokos? Na štedilnik pristavimo ponev, vanjo vsujemo polovico skodelice kokosa. Ko opazimo, da začne kokos spreminjati barvo zmanjšamo temperaturo in med nenehnim mešanjem pražimo dobro minuto, toliko da kokos dobi zlato barvo.

sladke-petke.si