Kokosov rižev narastek

Rižev narastek je najljubša sladica mojega moža. Tokrat sva riž namesto v navadnem mleku skuhala v kokosovem mleku. Primeren za vse ljubitelje kokosa. Sladica me je spomnila na najino potovanje po Tajski, kjer sva nenehno jedla njihovo značilno sladico iz riža in manga.

V kolikor niste ljubitelj kokosa, riž skuhajte v navadnem mleku in kokos nadomestite z mletimi mandlji.

Sestavine:

  • 200g riža
  • 2 pločevinki kokosovega mleka (2x400ml)
  • palčka cimeta
  • ščepec soli
  • 5 jajc
  • 50g masla
  • 4 žlice sladkorja
  • 50g kokosa
  • pest kokosovih kosmičev

Priprava narastka:

V kozico damo riž, cimetovo palčko, kokosovo mleko in ščepec soli. Pristavimo na štedilnik in počakamo, da na zmerni temperaturi zavre. Zmanjšamo temperaturo in pokrito kuhamo med 10-15 minut. Med kuhanjem občasno premešamo in preverimo ali je riž kuhan. Paziti moramo, da ga ne razkuhamo.

Kuhan riž odstavimo in ga prelijemo v posodo ter pokrijemo s plastično folijo. Počakamo, da se ohladi.

Jajca ločimo na rumenjake in beljake. Iz beljakov stepemo čvrst sneg. Rumenjake, sladkor in maslo stepemo, da dobimo penasto zmes. V riž najprej primešamo rumenjakovo zmes in kokos, nato po delih čvrsti sneg. Z mešanjem ne pretiravamo, da ne izgubimo vse zračnosti.

Sama sem maso prelila v tortni model premera 22cm, lahko pa seveda uporabite tudi pravokotni pekač. Pekač je potrebno konkretno namastiti, da preprečimo, da se narastek prime na robove pekača. Za peko lahko uporabimo tudi pravokotni pekač. Po vrhu po žleji posujemo kokosove kosmiče.

Potisnemo v segreto pečico na 180°C in pečemo dobrih 45 minut. Vzamemo iz pečice in počakamo pol ure preden odstranimo obroč. Po želji pred postrežbo posujemo s sladkorjem v prahu in postrežemo z malininim pirejem ali katerimkoli drugim sadjem.

sladke-petke.si