Kolač iz banan in arašidovega masla

Arašidovo maslo se vedno nahaja v najini shrambi. Lahko ga jemo kar na žlico (veliko bolj zdravo kot nutella😝), ga uporabimo v smutijih, dodamo ovsenim kosmičem ali v slanih jedeh, kot na primer piščanec z arašidovom maslom oz. iz njega pripravimo odličen dresing za solato. Najpogosteje zasledimo uporabo arašidovega masla v kombinaciji z banano. Sama sem iz teh dveh sestavin pripravila odličen kolač, ki se prileže zraven prve jutranje kave. V kolikor želimo popestriti kos kolača, ga namažemo z maslom in marmelado.

Na blogu najdete recepte, pri katerih uporabimo “stare” banane:

ZDRAVI MAFINI Z BANANO

BANANINI POLNOZRNATI MAFINI

MINI BANANINI ŠARKELJČKI

Sestavine:

  • 125g masla
  • 150g sladkorja
  • 2 jajci sobne temperature
  • 1 žlička vanilijeve paste
  • 4 srednje velike banane
  • sok polovice limone
  • 250g moke
  • 1 paket pecilnega praška
  • 150g arašidovega masla
  • pest kokosovih kosmičev

 

Priprava kolača:

Pečico segrejemo na 180°C, pekač za šarkelj namastimo in obložimo s peki papirjem.

Z električnim mešalnikom stepemo maslo in sladkor. Stepamo dokler ne dobimo rahle in puhaste mase. V masleno maso postopoma dodajamo jajca, eno po eno. Ko so jajca umešana dodamo še predhodno zmečkane banane, ki smo jih pokapljali z limoninim sokom (s tem preprečimo, da postanejo rjave) in vanilijev ekstrakt. Maso dobro premešamo in na koncu dodamo presejano moko s pecilnim praškom.

Zmes razdelimo na dva dela in v eno polovico vmešamo arašidovo maslo. V namaščen pekač vlijemo navadno testo in nanj arašidovo testo. Z konico noža rahlo premešamo testo. Pazimo da ne zmešamo preveč, saj ne želimo, da se testa popolnoma pomešata. Za dodatno sočnost kolača, mu lahko dodamo koščke temne čokolade.

Na vrh po želji položimo polovico banane in potrosimo s kokosovimi kosmiči. Kolač pečemo od 50 do 60 minut. V kolikor bi vrh kolača dobil pretirano rjavo barvo, ga pokrijemo z mokrim peki papirjem, ki bo preprečil pretirano zapekanje kolača.

Pečen kolač vzamemo iz pečice in pustimo, da se 20 minut hladi v pekaču, preden ga položimo na rešetko, na kateri ga pustimo, da se popolnoma ohladi. Priznam, da sama nisem počakala, da se popolnoma ohladi, saj so me vonji omamili. 🙂

sladke-petke.si