Kraljevi wellington puran

Verjetno sem že milijonkrat povedala, da mi je Jamie Oliver top kuhar. No njegova zadnja knjiga Jamie Olivers Christmas Cookbook je totalna zmagovalka. Recepti v njej so naravnost božanski, človek dobi tisoč in eno idejo kaj pripraviti za božični večer, vikende pred prazniki, ko vas bodo obiskali vaši najbližji in tako naprej. Vem, da mi v tem mesecu ne bo uspelo pripraviti vseh jedi iz knjige, bom se pa potrudila, da jih bo čim več. 🙂 Prva, ki jo predstavljam je kraljevi turkey wellington. 🙂

 

15369686_10209052345439327_488188798_o

 

Sestavine:

  • 1kg puranjih prsi (brez kože)
  • olivno olje
  • sol, poper
  • timijan (15g)
  • 25 g suhih gob
  • 500 g svežih mešanih gob
  • 25 g masla
  • 3 vejice rožmarina
  • 50 g posušenih paradižnikov
  • 2 paketa listnatega testa
  • rezine slanine ali šunke
  • 1 jajce
  • moka za pomokanje

 

Puranje prsi vzamemo iz hladilnika, saj morajo biti sobne temperature preden jih damo peč.

Pečico segrejemo na 180 stopinj.

Pripravimo si purannje prsi, sol, poper, olivno olje ter timijan, katerega pred uporabo namočimo v toplo vodo, da malce oživi.

15369707_10209052345239322_726688148_o

 

Puranje prsi naoljimo z olivnim oljem (dobri dve žlici) ter z obeh strani posolimo ter popopramo.  Meso prekrijemo z listi timijana.

15311448_10209052345519329_1511639593_o

 

Puranje prsi pečemo dobrih 45 minut, po 45 minutah jih vzamemo iz pečice ter jih pustimo, da se ohladijo. Pomembno je, da iz njih odteče vsa odvečna tekočina, ki bi nam lahko razmočila listnato testo.

15311011_10209052348799411_754117625_o

 

Medtem se lotite priprave nadeva. Gobice najprej operite ter jih narežite. Z rezanjem ne izgubljajte pretirano časa, saj jih boste na koncu zmleli v kuhinjskem robotu.

15322533_10209052348599406_1588712444_o

 

Posušene gobice namočite v vročo vodo za dobrih deset minut.

15292716_10209052349159420_2033001264_o

 

Posušene paradižnike zrežite na manjše koščke.

15303883_10209052350119444_919486516_o

 

Na štedilnik v kozico dodajte žlico olivnega olja, maslo ter narezane gobice.

15369689_10209052349679433_570671687_o

 

Naslednji korak je, da dodamo suhe gobe ter polovico vode, v kateri so bile namočene ter narezane paradižnike in osmukan rožmarin. Dodala sem tudi malce olja, v katerem so se nahajali paradižniki.

Vse skupaj pražimo ter seveda ne pozabimo na mešanje dobrih 15 minut, toliko, da odvečna voda popolnoma izhlapi.

15302339_10209052349759435_1455423050_o

 

Pripravljeno maso zmeljeno v kuhinjskem robotu, da nastane gladka zmes. Pustimo, da se ohladi.

15369775_10209052351919489_269888297_o

 

Skoraj smo že na koncu, saj sledi le zaključek. Puranje prsi je potrebno primerno obleči preden jih damo v vročo pečico. 🙂

Najprej si pripravimo dva zavitka listnatega testa. Uporabila sem že razvaljanega, zakaj bi se mantrala, če ni potrebno. 🙂 Sem se kasneje, ko sem morala pospraviti kuhinjo. 🙂

Na večji pekač položimo peki papir ter en zavitek listnatega testa, katerega smo prej malce pomokali.

15302285_10209052351719484_1571760007_o

 

Del mase damo na sredino listnatega testa, v velikosti vaših puranjih prsi.

15303978_10209052351759485_1821147275_o

 

Na maso položimo puranje prsi ter jih popolnoma prekrijemo z maso.

15310792_10209052352039492_278137936_o

 

Na njih položimo rezine slanine oziroma šunke.

15310785_10209052352479503_740812009_o

 

Obrobe testa namažemo z razžvrkljanim jajcem.

15303878_10209052355319574_708727284_o

 

Na prsi pazljivo položimo listnato testo. Bodimo pozorni, da prsi prekrijemo z listnatim testom tako, da odstranimo ves odvečen zrak. Jaz listnatega testa nisem dodatno valjala, saj je bilo dovolj veliko, da je prekrilo celotne puranje prsi.

15303903_10209052355439577_1705504523_o

 

Celotno listnato testo namažemo z jajcem.

15322586_10209052355599581_327088204_o

 

Damo v pečico segreto na 180 stopinj za dobrih petdeset minut oziroma eno uro.

15311020_10209052355119569_55408589_o

 

Vzamemo iz pečice ter počakamo, da se wellinghton puran ohladi.

15322407_10209052355959590_898225423_o

 

A vam je všeč končni izdelek? Meni je totalno všeč. 🙂 Definitivno se bo omenjena jed znajdla na mojem božičnem jedilniku, saj bo popestrila našo skoraj vsako leto isto pojedino za božični večer. 🙂

Kaj pa boste vi pripravili za božično večer?
15311623_10209052357239622_1948666003_o

sladke-petke.si

Število Komentarjev: 0

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja