Kremna česnova juha

Vsi vemo, da je česen naravni antibiotik. Tako, da ga na naših krožnikih ne sme manjkati. In vonj nikakor ne sme biti izgovor. 😂 Nekje sem celo prebrala, da zavira staranje. Mislim, da je tole res, saj odkar ga dodajam skoraj večini jedi, opažam pozitivne učinke. 🙂 Zimski čas je zato več kot primeren, da se lotite priprave kremne česnove juhe.

Večina receptov na internetu predlaga, da česen najprej spečemo v pečici, ampak mi za ta korak primanjkovalo časa. In juha je bila prav tako odlična. ❤️ K juhi je dodan krompir, ki nekoliko ublaži močan okus česna, zato je primerna tudi za tiste, ki ne spadate med navdušence česna.

Priprava juhe je hitra in nezahtevna.

Sestavine:

  • olivno olje
  • 10 strokov česna
  • 2 šalotki
  • 1 krompir
  • cca. 500ml jušne osnove
  • 250ml smetane za kuhanje
  • cca. 0,5 litra jušne osnove
  • sol, poper, muškatni orešček, origano

Priprava juhe:

  1. Najprej si pripravimo zelenjavo. Česen, šalotki in krompir olupimo. Šalotki nasekljamo in krompir narežemo na manjše kocke.
  2. V kozico vlijemo olje in dodamo  oljupljene stroke česna. Pražimo par minutk, le toliko da česen zadiši.
  3. V kozico dodamo nasekljani šalotki. Hitro popražimo, da se ta zmehča.
  4. Česnu in šalotki dodamo krompir, začimbe (sol, poper, origano) in zalijemo z jušno osnovo in polovico smetane.
  5. Kuhamo dobre pol ure in občasno premešamo.
  6. Juho odstavimo iz štedilnika, ji dodamo muškatni orešček in zmiksamo v blenderju oz. s paličnim mešalnikom. V kolikor želimo gladko strukturo juhe, jo spustimo čez cedilo.
  7. Juho vrnemo na štedilnik in dodamo še preostanek smetane. Količino smetane prilagodite vašim željam. Načeloma je ta takšno količino juhe dovolj 100ml smetane, ampak sama sem mnenja, da mora biti česnova juha bolj kremasta.

Česnovo juho postrežemo s česnovimi krutoni ali zlatimi kroglicami in nasekljanim svežim peteršiljem. Krutoni so še en način kako porabiti star pruh. Enostavno ga narežemo na kocke, skupaj s strtim česnom popražimo na vroči ponvi, da dobi zlato rjavo skorjico. Počakamo, da se ohladi in ga shranimo v stekleno posodo. Sama uporabljam krutone za juhe in solate. Res so odlični. ❤️

sladke-petke.si