Kremna cvetačna juha

V predhodni OBJAVI par besed o kraljici tega tedna, cvetači. V objavi najdete prav tako recept za odlično mineštro iz cvetače in rdeče leče. V tej drugi objavi posvečeni cvetači (sledi še tretja, ki bo nekoliko bolj “poredna” in ne tako zdrava😌), z vami delim recept za okusno kremno cvetačno juho.

Sestavine:

  • 1 srednje velika glava cvetače
  • ščepec soli
  • olivno olje
  • vejica timijana ali 1/2 čajne žličke suhega
  • 1 čebula
  • 1 steblo zelene
  • 2 stroka česna
  • 100ml sladke smetane
  • sol, poper
  • za postrežbo: jušne kroglice

Pečico segrejemo na 200°C. Cvetači odrežemo list in jo razrežemo na cvetke, katere razporedimo po pekaču, ki smo ga obložili s peki papirjem. Začinimo s soljo, žlico olivnega olja in vejico svežega timijana (lahko tudi uporabimo suhi timijan, ali ga povsem izpustimo). Pečemo 15-20 minut.

V kozici segrejemo olivno olje in na njem prepražimo nasekljano čebulo. Dodamo nasekljan česen in pražimo minuto do dve. V kozico stresemo pečeno cvetačo, nekaj cvetov pečene cvetače prihranimo za postrežbo. Doda super hrustljav element.

Zmešamo in zalijemo z zelenjavno jušno osnovo (ali vodo, če nimate pri roki jušne osnove). Pokrito kuhamo 15 minut. Z blenderjem oz. paličnim mešalnikom cvetačo spasiramo. Do kakšne mere boste cvetačo zblendali, je odvisno od vašega okusa, ali popolnoma ali boste pustili kakšen “hrustljav” košček. Primešamo sladko smetano in po okusu začinimo s soljo in poprom. Odlično se kremni cvetačni juhi poda tudi muškatni orešček.

Postrežemo z jušnimi kroglicami in pečenimi cvetovi, če smo jih prihranili. Dober tek. ❤️

sladke-petke.si