Kremni brstični ohrovt

Spadam med ljubitelje brstičnega ohrovta. Zavedam se, da ga veliko ljudi ne mara, ampak še vedno mislim, da je to zaradi tega, ker ga ne pripravijo na ustrezen način. Odlična zdrava zimska zelenjava, ki jo lahko gojite tudi na vašem vrtu.

Tale izvedba s slanino in ocvirki je zmagovalna kombinacija. Priloga zraven mesa ali kot samostojna vegeterijanska jed. Hočem še. 😍

Sestavine:

  • 1 žlica ocvirkov
  • 100g slanine
  • 500g brstičnega ohrovta
  • začimbe: sol, poper
  • 3 žlice kisle smetane
  • 100ml sladke smetane

Slanino narežemo na poljubne koščke. Brstični ohrovt očistimo, prerežemo po sredini in ga v vreli vodi kuhamo dobrih petnajst minut. Slanino v kozici prepražimo, da postane hrustljava. Dodamo dobro žlico ocvirkov (po želji) in pražimo 2 minuti, le toliko da se ocvirki razpustijo. V ponev dodamo odcejen brstični ohrovt, začinimo s soljo in poprom ter premešamo. Pražimo deset minut.  V posodi na hitro zmešamo obe smetani. Mešanico smetane prelijemo preko brstičnega ohrovta. Kuhamo le še toliko, da se vse sestavine lepo povežejo. Nikakor ne priporočam, da brstični ohrovt razkuhamo, ostati mora hrustljav.

Kako dolgo boste kuhali je predvsem odvisno od predhodnega kuhanja v vreli vodi. V kolikor bi kuhanje podaljšali za deset minut potem bo tukaj potrebno počakati le, da se smetana razpusti in se poveže z ostalimi sestavinami. 

sladke-petke.si