Krompirjev golaž s kislimi kumaricami

Verjetno se vsi iz otroštva spomnimo krompirjevega golaža. Oba z možem se strinjava, da mora biti krompirjev golaž kremast in gost, le da se mož spominja golaža z dodatkom kislih kumaric. Pred kuhanjem golaža, sva vseeno poklicala njegovo mamo in preverila, ali res dodajajo kisle kumarice. Namreč naš štajerski krompirjev golaž, jih ne vsebuje. Imam pa v spominu, da je mama dodala včasih žlico kisa, nekakšna alternativa.

Na začetku se mi je ideja zdela nenavadna, ampak moram priznati, da kumarice lepo zaokrožijo krompirjev golaž v celoto.

Sestavine:

  • olivno olje
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • ščepec čilija
  • 1 žlica rdeče mlete paprike
  • ščepec dimljene rdeče paprike
  • 1 žlico paradižnikovega koncentrata
  • 2 korenčka
  • 500g krompirja
  • 2 lovorova lista
  • jušna osnova oz. voda
  • sol, poper
  • 4 kisle kumarice

Priprava golaža:

Čebulo in česen nasekljamo. Korenček in krompir olupimo ter ju narežemo na koščke. Korenček na manjše, krompir na večje kose. V ponev vlijemo olivno olje in na njem prepražimo čebulo, da postekleni. Čebuli dodamo česen in čilijeve kosmiče, ko zadiši je čas za paradižnikov koncentrat in mleto papriko (sladko in dimljeno). Nedavno sem ob gledanju ene izmed kuharskih oddaj zasledila, da je potrebno koncentrat vedno popražiti, saj drugače da jedi grenak okus.

Prav tako pazimo pri dodajanju dimljene paprike, katere je lahko hitro preveč. V ponev stresemo narezan korenček, krompir, dodamo lovorov list in premešamo. Zalijemo z jušno osnovo ali vodo. Vode oz. osnove dodamo le toliko, da pokrijemo krompir.  Počakamo, da zavre nato zmanjšamo temperaturo in kuhamo dokler se krompir ne zmehča in začne razpadati.

Ko je golaž kuham ga začinimo s soljo in poprom ter dodamo narezane kisle kumarice. Postrežemo s kosom kruha. Pa dober tek. ❤️

sladke-petke.si