Kruhki z mlado čebulo

Spadam med ljudi, ki veliko jedi pripravijo na podlagi gledanja kuharskih oddaj oz. potovanj. Moja zadnja inspiracija za ustvarjanje v kuhinji je Masterchef Avstralija. Lotila sem se priprave “kruhkov” z mlado čebulo, v originalu se imenujejo kitajske palačinke (angleško chinese pancakes). Postrežejo jih v kombinaciji s sojino omako in čilijem oz. najpogosteje s hrustljavo pečeno raco.

Jaz sem jih “udomačila” kot prilogo zraven chilli con carne. Drugič pa definitivno pripravim še kakšno drugo kombinacijo, saj so vsestransko uporabne.

Posnela sem tudi video, saj je postopek valjanja kruhkov lažje pokazati, kot pa opisati. Mogoče na prvi pogled zgleda zahtevno, ampak lahko potrdim, da ni. 🙂 Z valjanjem v roki znam biti prava neroda in mi je tole uspelo v prvo. 🙂

Sestavine:

  • 300g moke
  • 150-170ml tople vode
  • 1 žlička soli
  • 2 mladi čebuli
  • olivno olje oz. sezamovo olje

V posodi zmešano moko in sol. Začnemo s postopnim dodajanjem tople vode. Mešamo z leseno kuhalnico, ko porabimo vso vodo in se začne testo sprijemati, ga zvrnemo na pomokano površino. Testo gnetimo pet minut (več moke dodamo le, če bi bilo testo pretirano mehko), do gladkega. Testo položimo v posodo in ga pokrijemo s krpo oz. plastično folijo, da počiva pol ure.

Medtem, ko testo počiva očistimo dve mladi čebuli, razpolovimo in narežemo na manjše kose.

Testo zvrnemo iz posode na pomokano površino in ga oblikujemo v rolico, nato ga razdelimo na osem delov. Iz vsakega dela razvaljamo krog, premera nekje 15cm. Razvljano testo zvijemo v rulado in oblikujemo polžka. Polžka sploščimo z dlanjo v krog in ponovno razvaljamo v krog. Namažemo z olivnim ali sezamovim oljem in potrosimo z mlado čebulo. Vajo ponovimo, torej zvijemo v rulado, oblikujemo polžka in zvaljamo ter jih polagamo na pladenj/krožnik. Ponavljamo, dokler ne porabimo vseh osem kosov testa. Vseskozi bodite pozorni, da bo na delovni površini dovolj moke, da se kruhki ne bodo prijemali površine.

Za lažjo predstavo pa si oglejte video.

 

Na srednji temperaturi v ponvi segrejemo rastlinsko olje. Dodamo palačinko in pečemo na vsaki strani do zlato rjave barve.

Pečene polagamo na papirnate brisačke in jih pokrijemo s folijo, da se ne ohladijo dokler spečemo še preostale. Za sojino omako potrebujemo: dve žlici sojine omake, eno žlico ribje omake, čilijevi kosmiči in narezana mlada čebula. Zraven lahko postrežemo tudi druge čilijeve omake.

 

sladke-petke.si