Kvašene miške z marelično marmelado

Kvašene miške so odlična alternativa za tiste, ki imajo slabe izkušnje s peko krofov, vendar kljub temu želijo doma ustvariti kakšno mastno pustno sladico. 😍

Sama sem jih napolnila z marelično marmelado, tako so me zares spomnile na krofe.

Sestavine:

  • 600g moke (priporočam moko za krofe)
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 1 žlička soli
  • 2 rumenjaka
  • 1 zavitek suhega kvaša
  • 2 žlici sladkorja
  • 1/2 žličke cimeta
  • šilce ruma
  • lupinica ene limone
  • 50g masla
  • 350ml mleka

Moko presejemo in jo stresemo v posodo. Dodamo sol, kvas in cimet ter z žlico premešamo. Jajca, sladkor, mleko, rum in lupinico ene limone z metlico zmešamo. Jajčno zmes prelijemo v moko in z mešalnikom mešamo in gnetemo pet minut. Po petih minutah v maso dodamo še maslo sobne temperutre in gnetemo testo še dodatnih pet do deset minut. Maso je potrebno res dobro pregnesti, testo mora biti mehko in elastično. Posodo pokrijemo in pustimo vzhajati uro in pol.

V kozico vlijemo olje in jo pristavimo na štedilnik. Olje na srednji temperaturi segrevamo na 180 ºC . V kolikor nimamo termometra si pomagamo z leseno kuhalnico. Ročaj kuhalnice potopimo v olje in v kolikor se okrog ročaja naredijo mehurčki, je olje dovolj vroče. Maso zajemamo z žlico, ki jo predhodno pomočimo v olje. Ko se ocvrejo na eni strani, jih obrnemo. Ocvrte zlatorjave miške pobiramo iz olja in jih polagamo na papirnate brisačke. Še tople napolnimo z marelično marmelado (v kolikor ni dovolj tekoča, jo predhodno segrejemo v mikrovalno pečico) in potrosimo s sladkorjem v prahu.

 

 

sladke-petke.si