Kvašene miške

Kvašene miške so odlična alternativa za tiste, ki imajo slabe izkušnje s peko krofov, vendar kljub temu želijo doma ustvariti kakšno mastno pustno sladico. ❤️ Pri pripravi mišk so skrbi ali bodo kroglice enako velike, bodo krofi imeli slavni venec, popolnoma odveč. So kot nekakšno umetniško delo, vsaka je drugačna, niti malo podobna prejšnji in vsaka lepa na svoj način.

Po želji miške napolnimo z marmelado ali kremo. Meni so sicer ljubše brez nadeva, le odete morajo biti v obilo sladkorja v prahu.

Recept je nastal v sodelovanju s podjetjem Gea – zakladnica olj. Pri cvrtju je uporabljeno ZVEZDA OLJE ZA CVRTJE. Več o njihovih izdelkih si lahko preberete na njihovi SPLETNI STRANI, prav tako lahko njihove izdelke naročite preko spletne trgovine.

Na mojem blogu najdete tudi odličen recept za KROFE ali KVAŠENE FLANCATE.

Sestavine:

  • 4oog moke (priporočam moko za krofe)
  • ščepec soli
  • 2 jajci
  • 3 žlice sladkorja
  • 1 zavitek suhega kvaša
  • 200-220ml toplega mleka
  • 1/2 žličke cimeta (opcijsko)
  • šilce ruma
  • 50g masla
  • olje za cvrtje
  • sladkor v prahu

Priprava:

Mleko segrejemo in mu dodamo eno žlico sladkorja ter paket suhega kvasa. Premešamo in počakamo pet minut, da se kvas aktivira. Medtem, ko se kvas aktivira si pripravimo vse ostale sestavine. Moko presejemo in jo stresemo v posodo ter dodamo sol in cimet.

Jajci in sladkor (navadni + vanilin) spenimo. V maso dodamo še rum. V posodo električnega mešalnika dodamo presejemo moko, sol in cimet ter premešamo. Vanjo vlijemo spenjena jajca in mešanico kvasa ter mleka. Začnemo z mešanjem na nizki hitrosti, toliko da se sestavine povežejo v enotno zmes. Nato v posodo postopoma dodajamo na koščke narezano maslo sobne temperature. Ko v posodo dodamo zadnji košček masla, povečamo hitrost in gnetemo 10-12 minut. Testo je pripravljeno, ko je sijoče, mehko in gladko.

Posodo pokrijemo in pustimo vzhajati dobro uro, da se količina testa podvoji.

Na štedilnik pristavimo kozico in vanjo vlijemo olje za cvrtje. Primerna temperatura za peko je med 160-170°C.

Za oblikovanje mišk priporočam uporabo dveh jedilnih žlic, ki jih pred uporabo pomočimo v segreto olje. Maso zajamemo z eno žlico, z drugo si pomagamo, da masa zdrsne v vročo olje. Ko se ocvrejo na eni strani, jih obrnemo oz. se v večini primerov obrnejo kar same. So zelo poskočne. 🙂 Ocvrte zlato-rjave miške pobiramo iz olja in jih polagamo na papirnate brisačke. Potresemo jih s sladkorjem in po želji tudi napolnimo z marmelado ali kremo.

sladke-petke.si