Kvašeni rogljički s pudingom

Rogljički z nadevom iz pudinga so najboljša družba jutranji kavi ali čaju, pravo crkljanje za začetek dneva. Ni ga boljšega kot mehek rogljiček, v katerem se skriva presenečenje. Rogljički so pripravljeni iz sladkega kvašenega testa, za katerega je potrebnega nekaj znanja, čeprav priprava ni pretirano zahtevna, še posebej če vam bo pri gnetenju testa pomagal kuhinjski robot.

Če ste začetnik in se boste lotili peke rogljičkov, je pomembno da testo dovolj dolgo gnetete da bo mehko in gladko, da so sestavine sobne temperature in da v prostoru v katerem bo testo vzhajalo ni pretirano mrzlo. Začetnikom pri pripravi kvašenega testa bi predlagala uporabo suhega kvasa, saj se mi zdi manj zahteven.

Nadev za rogljičke je pripravljen iz pudinga, seveda ga pa lahko nadomestite z marmelado ali čokoladnim namazom.

Za več dnevnih vsebin in idej spremljajte moj INSTAGRAM profil.

Sestavine:

  • 500g moke
  • 2 jajci
  • 1 žlica kisle smetane (cca.50g)
  • ščepec soli
  • 60g sladkorja + 1 žlica sladkorja za kvas
  • 200ml mleka
  • paket suhega kvasa
  • 70g masla

Priprava:

Mleko segrejemo in mu odvzamemo približno 50ml, v katerega dodamo paket suhega kvasa in žlico sladkorja. Premešamo in počakamo pet minut, da se kvas aktivira.

V posodo mešalnika stresemo moko, sladkor, sol in na hitro premešamo. Dodamo razžvrkljana jajca, mleko, kislo smetano in aktiviran kvas.

Začnemo z mešanjem na nizki hitrosti, toliko da se sestavine povežejo v enotno zmes. V posodo postopoma dodajamo na koščke narezano maslo sobne temperature. Ko v posodo dodamo zadnji košček masla, povečamo hitrost in gnetemo 10-12 minut.  Testo je pripravljeno, ko je sijoče, mehko in gladko. Prestavimo ga v namaščeno skledo in prekrijemo s plastično folijo, da vzhaja in se podvoji.

Pripravimo nadev, za katerega potrebujemo:

  • 400ml mleka
  • 2 žlici sladkorja
  • 1 vanilijev puding

Priprava:

Iz mleka, vanilijevega pudinga in sladkorja skuhamo puding. Kuhanega pokrijemo s prozorno folijo in počakamo, da se ohladi.

Vzhajano testo razdelimo na kose težke približno 50g (če želite večje rogljičke cca.70g). Vsak kos testa razvaljamo v podolgovato obliko. Na spodnji del testa dodamo žličko pudinga, na zgornji strani pa naredimo 3-4 zareze ter zvijemo navzgor v rogljiček. Tako kot prikazuje spodnja slika.

Rogljičke polagamo na pekač obložen s peki papirjem, na katerem jih pustimo da vzhajajo še 15 minut. Pred peko jih premažemo z jajcem in v segreti pečici na 180°C pečemo 15-18 minut. Pečene posujemo s sladkorjem v prahu.

sladke-petke.si