Lečin čili

Chilli con carne je tradicionalno pripravljen iz mletega mesa in čilija, ampak meso brez problema nadomestimo z zelenjavo ali kot sem jo jaz pri tem receptu, z lečo. Pekočnost čilija prilagodite vašim željam. Zraven lahko postrežemo tortilje, ki jih predhodno pogrejemo v mikrovalno pečici ali na ponvi in svež avokado.

Na blogu najdete recept za čili pripravljen z obilo zelenjave (RECEPT) ali klasičen čili (RECEPT).

Za več dnevnih vsebin in idej spremljajte moj INSTAGRAM profil.

Sestavine:

  • 1 čebula
  • 1 svež rdeč čili
  • 3 stroke česna
  • 1 žlica paradižnikovega koncentrata
  • konzerva paradižnikovih pelatov
  • 2 manjša korenčka
  • 1 velika rdeča paprika ali dve koničasti
  • začimbe: mleta kumina, cimet, lovorov list, sol, poper
  • jušna osnova
  • 250g zelene ali rjave leče
  • konzerva rdečega fižola
  • nasekljan svež peteršilj

Priprava:

Lečo pred kuhanjem namočimo v vodo za najmanj 30min. Na drobno nasekljamo čebulo, česen in svež čili. V večji kozici, na nekaj žlic olivnega olja prepražimo čebulo, da se razpusti in postekleni. Dodamo česen in čili. Svež čili lahko nadomestimo s čilijevimi kosmiči ali mletim čilijem. Takoj, ko zadiši po česnu dodamo žlico paradižnikovega koncentrata. Premešamo in na hitro popražimo. V kozico dodamo preostalo zelenjavo (papriko, korenček) in začimbe (sol, poper, kumina, cimet, lovorov list) ter ponovno pražimo par minut. V kozico stresemo odcejeno lečo, premešamo, dodamo paradižnikove pelate in jušno osnovo. Sestavine morajo biti v celoti prekrite s tekočino.

Počakamo, da zavre, zmanjšamo temperaturo in kuhamo dokler se leča ne skuha. Pred koncem v kozico še stresemo rdeč fižol in po potrebi začinimo. Po želji lahko dodamo tudi koruzo, grah ali kaj podobnega. Postrežemo s kislo smetano ali rastlinskim jogurtom (če želite jed ohraniti vegansko) in kosom limete.

Jed, ki jo pripravimo na zalogo, torej za par dni shranimo v hladilnik ali zamrznemo do tri mesece. V kolikor jed pripavim za zamrznit, ne dodam fižola, ampak ga dodam ko čili pogrejem.

sladke-petke.si