Limetin cheesecake

Odkar sem petkov večer veselo pretiravala s pitjem Mojita mi okus limete ni gre iz glave. Vem, da še ni poletje, ki je kot nalašč za sveže sladice, ampak tole me ni ustavilo, da ne bi naredila nekaj odličnega za k kavi po kosilu.

Odločila sem za cheesecake in z največjim veseljem šla nabavit sestavine, saj sem vedela, da me čaka ustvarjalno popoldne.

 

Limetke

Limetke

 

Testo:
– 200 g polnozrnatih piškotov
– 80 g masla
– 2 žlici sladkorja
– ščepec soli

 

Preliv 1:
– 6 rumenjakov
– 1 dl limetinega soka
– 1,75 dl sladkorja

 

Krema:
– 3 pakete philadelphia sira
– 3 jajca
– 1,75 dl sladkorja
– 0,5 dl limetinega soka

 

Preliv 2:
– 250 g kisle smetane
– 1-2 žlici sladkorja

 

DSCF3664

Polnozrnate piškote zdrobimo, ali v multipraktiku ali jih damo v vrečko ter ji zdrobimo z valjarjem. Piškotom dodamo stopljeno maslo, sladkor in sol.

Tortni model, jaz sem uporabila kar model s snemljivim robom za pite, obložimo s peki papirjem. Testo poskušamo čim bolj ravno naložiti v model. Vse skupaj damo v pečico za dobrih deset minut na 175 stopinj.

V tem času si pripravimo preliv 1, in sicer 6 rumenjakov, limetin sok ter sladkor nad parno kopeljo zmešamo, da se naredi gosta krema, katera se mora ohladiti preden jo premažemo čez ohlajeno testo.

Ko se naš prvi preliv hladi lahko pripravimo kremo, in sicer dobro zmešano, da ne bo kakšnih grudic, philadelphia sir, sladkor, jajca ter limetin sok.

Čez ohlajeno testo prelijemo preliv ter čez preliv dodamo kremo. Ko sem želela cheesecake dati v pečico sem ugotovila, da se mora peči v vodni kopeli (pekač mora biti vsak do polovice v vodi med peko). Nisem nekako iznajdljiva oseba, še posebno ne, če je v drugi sobi moj zaročenec, ki mu gre to odlično od rok. Hitro sem mu razložila moj problem in čez par minut je bil že pekač v vodni kopeli in v pečici segreti na 175 stopinj.

Model je oblekel v dve aluminijasti foliji, mora pa biti folija dovolj široka, saj nikakor ne želimo imeti vode v cheesecaku.

Cheesecake pečemo 45 minut na 175 stopinjah, potem ga premažemo s prelivom 2 (kisla smetana ter sladkor) ter ga ponovno položimo v pečico za deset minut.

Ko je bil pečen sem ga pustila kakšno uro zunaj, potem je šel v hladilnik čez noč. Bil je odličen in komaj čakam poletne dni, ko si bom po kosilu privoščila kos cheesecaka ter limonado oz. mojito. 🙂

Sladke Petke

 

DSCF3662-1

 

sladke-petke.si