Limetin cheesecake

Prepričana sem, da bo tale cheesecake torta mojega poletja. Obožujem namreč osvežilne in kremaste tortice. Pa še okus po limeti se res občuti. Ko sem si zamislila, da bom tudi rob torte oblekla v piškote me je zaskrbelo, da to ne bo izvedljivo, da se piškoti ne bodo prijeli oboda oziroma še huje, da bodo ostali na tortnem obodu, ko ga bom poskušala sneti. No, nič od tega se ni zgodilo in cheesecake je po okrasitvi izgledal prečudovito. 😀

Sestavine za piškotno dno:

  • 250g piškotov
  • 2 žlici sladkorja
  • 110g masla

 

Maslo raztopimo in počakamo, da se malce ohladi. Medtem piškote zdrobimo. Ko se bodo piškoti spremenili v drobtine, jim primešamo maslo in sladkor. 

Tortni model premera 23cm premažemo s sončničnim oljem (ne z maslom). Po dnu in steni tortnega modela enakomerno porazdelimo zdrobljene piškote. Pomagamo si s prsti, s katerimi ob dno in steno modela pritiskamo piškotno maso. Priporočam, da prste pomočimo v vodo in s tem preprečimo sprijemanje mase na prste. Shranimo v hladilnik za dobro uro.

Sestavine za kremo:

  • 500g mascarpone sira
  • 100g sladkorja v prahu
  • 150g bele čokolade
  • 6 lisičev želatine (en paket)
  • 150ml soka limete (cca. 6-7 limet)
  • lupinice treh limet
  • 300ml sladke smetane

 

Belo čokolado stopimo ali nad vodno kopeljo ali v mikrovalovni pečici. V kolikor bomo uporabljali mikrovalno bodimo pozorni, da čokolado topimo v intervalih. Počakamo, da se čokolada ohladi.

Maskarpone in sladkor v prahu zmešamo z električnim mešalnikom.

Lističe želatine namočimo v mrzli vodi za deset minut. Trem limetam najprej olupimo lupinico, nato jih vse ožamemo, da dobimo približno 150ml soka. Pri nakupu limet zato bodimo pozorni, da kupimo res sočne limete. Sok najprej segrejemo nato v njem razstopimo lističe želatine.

Sladko smetano stepemo. In lahko se že lotimo mešanja kreme.

V maskarpone primešamo stopljeno belo čokolado. Ne pretiravamo z mešanjem, le toliko, da se sestavini združita. Naslednji korak je dodajanje soka limet z želatino.

Zadnji korak je, da z lopatico v kremo vmešamo stepeno sladko smetano. Kremo prelijemo preko piškotnega testa, poravnamo vrh in shranimo v hladilnik za pet ur, ali še bolje čez noč.

Preden se lotimo odstranjevanja oboda je pomembno, da vzamemo cheesecake vsaj 15 minut prej iz hladilnika. S tankim nožem gremo med tortnim modelom in piškoti. S tem boste preprečili, da bi pri odstranjevanju tortnega oboda poškodovali piškote.

Pred postrežbo cheesecake okrasimo z lupinico limete, ostružki bele čokolade in smetano. Dober tek. 🥰

P.S. Tokrat so tudi fotke izpod mojih rok, zelo ponosna. 😉

 

sladke-petke.si